27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Predstavnici regionalnih centara u Hrvatskoj na jednom mjestu s istim ciljem

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U sklopu provedbe projekta „Centra za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza”, u organizaciji nositelja projekta, Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, koja je imenovana regionalnim centrom za poljoprivredu, u Iloku u petak 3. studenog 2023. na Ladanjskom imanju Principovac održana je konferencija pod nazivom „Koraci prema uspjehu: Konferencija regionalnih centara kompetentnosti”.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava domaćina, dr. sc. Sandra Cvikić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održala je predavanje „Izazovi strukovnog obrazovanja i demografska revitalizacija Republike Hrvatske” u kojem su obrađene teme strateško-planskog okvira razvoja strukovnog obrazovanja i demografske revitalizacije RH, demografske uvjetovanosti unaprjeđenja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u RH te izazove razvoja RCK u kontekstu suvremenih demografskih prilika u RH. Nakon toga predstavljeni su radovi regionalnih centara iz sektora poljoprivrede (Vinkovci i Požega), ugostiteljstva (Srednja strukovna škola Vinkovci, partner u projektu VirtuOS), medicine (Bjelovar i Zadar) i elektronike i računalstva (Obrtnička škola Koprivnica, Srednja strukovna škola Đurđevac; Elektronička i prometna škola Osijek).

Cilj konferencije je udružiti regionalne centre kompetentnosti iz Republike Hrvatske na jednom mjestu kako bi izmijenili iskustva, razgovarali o problemima i pokazali kako će istočna regija zaživjeti djelovanjem centara kompetentnosti. „Izuzetno mi je drago da smo se okupili iz različitih sektora s istim ciljem. Iako smo na kraju druge faze projekta, mislim da smo ponovno na jednom početku u kojem opremljene prostore moramo oživjeti prvenstveno djecom i nastavnicima, koji će na učenike prenijeti stečena znanja i iskustva”, istaknula je Ružica Zucić, ravnateljica nositelja projekta.

Iločka srednja škola jedna je od škola koja je provedenim projektom doživjela pravi procvat u infrastrukturi i moderniziranoj opremi. „Srednja škola Ilok kroz prvu fazu projekta izgradila je laboratorij za kulturu tkiva, kušaonicu, obnovila zgradu škole i opremila sve te objekte. Imat ćemo uređaj za analizu vina kakav u Iloku nema nitko, moći ćemo uslužno raditi analize vina za iločke vinare, a i bit ćemo u mogućnosti primiti cijeli jedan autobus gostiju u kušaonicu. Sve praktikume u školi, što se tiče vinarstva, vinogradarstva, voćarstva i rasadničke proizvodnje imat ćemo savršeno opremljene tako da će učenici koji dolaze u našu školu imat najbolje moguće uvjete za usavršavanje stečenih znanja i vještina”, poručio je ravnatelj Srednje škole Ilok Željko Prskalo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno