16 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Preko 20 tisuća gledatelja na svečanom mimohodu

Više od autora

- vl promo-


Svečani mimohod posljednjeg dana Vinkovačkih jeseni uvijek posjeti velik broj ljudi koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske. U Vinkovačkom listu iz 1994. godine navode kako je tad više od 20 tisuća posjetitelja promatralo i toplo pozdravljalo prolazak folklornih skupina.

Gradom je, opisuju, odjekivala slavonska pjesma, a bjelinom i narodnim vezom blještala je narodna nošnja. Tradicija njegovanja Vinkovačkih jeseni uvijek se nastavlja jer su one izraz samobitnosti, kao bogatstvo našeg etnosa, čuvara, nastavljača i aktivnog činitelja kulturnih vrijednosti izniklih pod nebom Lijepe Naše.

Na svečanom mimohodu sudjeluju konjanici i konjske zaprege koje svake godine oduševljavaju. Iako ih, nažalost, zbog svinjske kuge ove godine neće biti, tad su, kao i svih ovih godina prošli ulicama našega grada.


Na smotri su proglašene i tri najljepše konjske zaprege. Prvo mjesto pripalo je Stjepan Filipoviću, članu konjogojstvene Udruge “Stari Graničar” iz Županje, drugi je bio Lovro Branković  iz Kruševice, član Udruge Babina Greda, dok je treće mjesto zauzeo Pavo Petrinović iz Otoka. Matej Đula iz Slavonskog Broda rođen 1913., i  Sofija Teri iz Vinkovaca rođena 1914. bili su najstariji sudionici Smotre izvornog folklore, a Mislav Delić iz Rokovaca-Andriješavaca i Marina Štivić iz Cerića, oboje rođeni 1992. godine bili su najmlađi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno