30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Preko 50 ekipa sutra kuha slavonsku deliciju

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U sklopu Vinkovačkog proljeća Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica – Vinkovci uz pomoć Grada Vinkovaca u subotu 18. svibnja organizira 3. Vinkovačku čobanijadu na Šokačkom stanu. Oaza mira na kraju grada ugostit će preko 50 prijavljenih ekipa koje će se natjecati u kuhanju ove slavonske delicije.

Na 3. Vinkovačkoj čobanijadi svoje kulinarsko umijeće u kuhanju tradicionalnog slavonskog jela pokazat će natjecatelji koji dolaze iz čitave Hrvatske, a dvije ekipe dolaze čak iz Splita. Okupljanje i prijava sudionika je u 12 sati kada će natjecatelji ujedno i preuzeti meso – 3 kg (1,5 kg svinjetina, a 1,5 kg junetina), stol s dvije klupe, kruh, posudice za jelo i poklon majice. Kuhanje za natjecatelje počinje u 13, a završava u 16 sati.

No, da ostali posjetitelji čobanijade ne bi ostali praznog želuca, Udruga Ervenica sa svojim prijateljima kuha dva velika kotla čobanca iz kojih će podijeliti ukupno 500 porcija i to u razdoblju od 15 do 16 sati, dok je proglašenje pobjednika zakazano u 18 sati uz prigodno uručivanje nagrada.

„Bit će i svirači koji će nas zabavljati, a osigurali smo i nagrade za prvih deset natjecatelja. Mislim da će svi biti sretni i zadovoljni i ono što nam još jedino treba je lijepo vrijeme”, poručio je predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica – Vinkovci Karlo Kovalisko.Kad je u pitanju dobar čobanac puno je detalja koji mogu presuditi, od boje, ukuhanosti i tečnosti do dobro skuhanog mesa.

„Svaki kuhar ima svoju tajnu. Prije samog natjecanja suci će reći koji su osnovni uvjeti, važno je da osnova za kuhanje bude ono što su dobili od nas. Može se staviti i malo divljači ili nečeg drugog, ali bitno je da to nešto ne preuzme mirise i okuse. Važno je reći kako će biti tri suca koji ocjenjuju na brojnim fišijadama i čobanijadama”, ističe Kovalisko.

Uz pomoć Grada, donacije poduzetnika i građana te Vukovarsko-srijemske županije ovo je peta velika manifestacija udruge Ervenica koja za cilj ima kvalitetno predstaviti Vinkovce kao središte slavonske tradicije i kulture.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno