23 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Preko milijardu kuna investicija

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

“Poduzetnički inkubator Vinkovci” i “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” dva su ogromna projekta na našem području koja su u upravo u tijeku, a koja su financirana EU sredstvima. Radovi u sklopu ovih projekta u punom su jeku a danas su ih, povodom Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata, obišli gradonačelnik Ivan Bosančić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, vrijedan gotovo 400 milijuna kuna, obuhvaća izgradnju 118.989 metara sekundarne mreže, tlačnih cjevovoda duljine 31.865 metara, 8.269 priključnih okana, 40 crpnih stanica i rekonstrukciju 22 stanice, izgradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.

Ovim iznimno značajnim projektom dva grada i četiri općine dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati, što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i doprinijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa.

Ovaj projekt, osim činjenice da će kreirati jedan kvalitetan sustav odvodnje za preko 26.000 stanovnika ovih mjesta, svojom vrijednošću osigurava i posao za veliki dio mehanizacije i operative onih tvrtki koje na njemu rade, a još je vrjednija spoznaja da su sve te tvrtke iz Vukovarsko-srijemske županije.

Od kolovoza prošle godine radi se i na izgradnji novog vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora. Projekt je vrijedan preko 21 milijun kuna, bespovratnih je 20 milijuna kuna, a Grad Vinkovci, kao nositelj projekta osigurava preostali iznos.

Kako se danas moglo vidjeti, radovi teku prema planu, izlivena je krovna stropna ploča, nakon čega će objekt će biti stavljen pod krov, potom slijedi uređenje fasade i unutarnji radovi, te uređenje ceste. Ovdje je riječ o ukupnoj površini od 2.100 m2, a cjelina koju čine postojeći i novi objekt obuhvaća otprilike 1.800 kvadratnih metara uredskog prostora i 950 metara proizvodnog dijela, odnosno 14 uslužnih poslovnih i 5 proizvodnih prostora te konferencijsku dvoranu.

“Upravo na terenu najbolje možemo vidjeti što se i kako radi i u kojoj su fazi EU projekti koji se trenutno provode, a oba ova projekta financirana su iz našeg Operativnoga programa konkurentnost i kohezija. Vlada Republike Hrvatske trudi se osigurati što više investicija i projekta, naročito kroz projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”, koji je priznat i od strane Svjetske banke i od strane Europske komisije”, poručila je ministrica Žalac. Gradonačelnik je ovom prilikom naglasio da će ovi projekti, osim što će učiniti život ugodnijim, podignuti i gospodarsku aktivnost u samom gradu. “Veseli spoznaja da sve ove radove izvode domaće tvrtke, kao i činjenica da su ova dva projekta samo jedan dio onoga što nas očekuje, jer u ovih nekoliko godina u Vinkovce će biti investirano preko milijardu kuna što će, nadam se, biti pokretač našeg gospodarstva. Temeljem svega ovoga imamo priliku stvoriti bolje Vinkovce i budućim generacijama osigurati jedan bolji život, a to jedino možemo s EU novcem, teško bi uspjeli sami”, istaknuo je gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno