14 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Prema proizvodnji energije iz obnovljivih izvora grad Vinkovci najbolji u kategoriji malih gradova

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon objavila je Analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju 2021.

Istraživanje je obuhvatilo 20 najvećih hrvatskih gradova, koji su za potrebe istraživanja podijeljeni u tri kategorije – veliki, srednji i mali gradovi, prema procjeni broja stanovnika koji žive u njima (DZS: Procjena stanovništva Republike Hrvatske u 2019.): Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Kaštela, Samobor, Vinkovci, Koprivnica, Đakovo i Vukovar.

U navedenim gradovima živi ukupno 1.899.667 stanovnika što čini 46,73 % svih stanovnika Republike Hrvatske prema toj procjeni.

Prema kriteriju donošenja strateških dokumenata na području energetike te njihove javne dostupnosti, među velikim gradovima iskazali su se Zagreb, Rijeka i Osijek s jednakim brojem bodova, među srednjim gradovima Velika Gorica i Karlovac, a od malih Varaždin. U posebnoj kategoriji nalaze se gradovi s manje od 35.000 stanovnika gdje su se istaknuli Koprivnica i Đakovo.

Prema proizvodnji energije iz obnovljivih izvora energije na području grada, kod velikih gradova najbolji je Grad Zagreb, srednjih Karlovac, a među malima izrazito dominira Šibenik. U posebnoj kategoriji malih gradova najboljim se pokazao Grad Vinkovci.


Prema potrošnji energije u sektoru zgradarstva, odnosno potrošnji energije u javnim zgradama na području grada te trošku za energente i emisijama CO2, najboljim među velikim gradovima pokazao se Split, među srednjima Zadar, a malima Samobor te Đakovo u posebnoj kategoriji malih gradova.

U sektoru prometa promatrali su potrošnju energije, emisije CO2, broj linija javnog gradskog prijevoza te broj punionica za alternativna goriva na području grada. Među velikim gradovima izrazito dominiraju Zagreb i Rijeka, srednjima Velika Gorica, a kod malih gradova istaknuo se Šibenik. Najbolju situaciju u posebnoj kategoriji malih gradova ima Koprivnica.

Prema potrošnji energije u sektoru javne rasvjete te njezinom trošku i emisijama CO2, u kategoriji velikih gradova najboljim se pokazao Osijek, među srednjim gradovima Karlovac, dok su u kategoriji malih gradova najbolji gradovi Sisak i Đakovo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno