Danas je pred prosvjednike, članove sindikata obrazovanja koji su se okupili na Markovu trgu, izašao premijer Andrej Plenković. Tom prilikom poručio je kako su njegovoj vladi obrazovanje i profesori važni i pozvao ih na razgovor i dijalog.

“Ova vlada u tri godine mandata napravila je više na dizanju politike plaća i mirovina nego mnoge prije nas, obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji su važni, profesori su važni”, rekao je premijer, dodavši da Vlada vodi dijalog sa sindikatima i poštuje pravo na štrajk, te da je u mandatu ove vlade plaća veća za 12 posto i da će u idućoj godini biti veća za 18,3 posto.

“Ono što bih ja želio je poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala i od roditelja i od djece, da ovaj štrajk koliko god da ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ono što je do sada napravljeno i ono što ćemo kroz dijalog ostvariti u razdoblju koje je pred nama. Pozivam vas na dijalog i razgovor, i danas će biti razgovori u Ministarstvu rada, mi smo otvoreni i za socijalni dijalog i za poboljšanje i materijalnog položaja učitelja i obrazovanja uopće. Ova vlada, ako je nešto pokazala, pokazala je da je prijatelj i radnika i umirovljenika”, istaknuo je premijer.

Na te riječi prosvjednici su odgovorili podizanjem transparenta s natpisom “96 posto reklo je NE”. “Premijeru smo i bez riječi, dovoljno jasno odgovorili što mislimo o njegovom dijalogu, što mislimo o njegovim ponudama i što mislimo o njegovim velikim riječima o ogromnom povećanju plaća za učitelje i nastavnike u njegovu mandatu”, istaknuo je nakon prosvjeda predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Problem je u tome, objasnio je, što učitelji i nastavnici nisu dobili ništa više nego svi drugi, a sve više i više zaostaju za ostalim javnim službama. Mihalinec je poručio kako sindikati nisu odbili dijalog, ali da ih premijer poziva na sastanak o osnovici, a ne o koeficijentima. “Sastanak o osnovici nije sastanak zbog kojeg su ovi ljudi ovdje. Mi idemo na onaj sastanak na koji nas trebaju pozvati premijer i ministar financija”, zaključio je Mihalinec.