Premijer i ministri odriču se plaće za ožujak

0
436

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je konferenciji za medije najavio da će članovi Vlade plaću za ožujak uplatiti na račun namijenjen za saniranje šteta od potresa u Zagrebu.

“Ovo je prilika za sve nas da pokažemo jedinstvo, solidarnost, odgovornost kako bi smo prebrodili kombinaciju dvije krize, koronavirusa i potresa u Zagrebu” poručio je premijer.

Podsjetio je još jednom da je Vlada izišla s paketom od 63 mjere, vrijedne oko 30 milijardi kuna, koje su usmjerene očuvanju proizvodnje, zaposlenosti i očuvanje radnih mjesta, a koje će se prilagođavati sukladno razvoju situacije. Od Vladinih mjera izdvojio je tri horizontalne mjere namijenje pomoći gospodarstvu, beskamatnu odgodu javnih davanja poduzetenicima s poteškoćama. To znači, nema poreza na dohodak, na dobit, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Ta je mjera za prva tri mjeseca, a po potrebi i za dodatna tri mjeseca. Druga mjera je usmjerena očuvanju zaposlenosti, financiranje 100 posto troška neto minimalne plaće po zaposlenom. Kao treću izdvojio je mjeru usmjerenu mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital, uz poček od 12 mjeseci i vrlo nisku kamatu stop.

“Mi ćemo osiguravati mjere za financiranje gospodarstva. Već smo kazali da ćemo na rashodnoj strani proračuna ići u rezanje svih troškova, apsolutno svih koji nisu nužni i nastojati uključiti sve mjere i sredstva koja su nam na raspolaganju kao članici Europske unije”, naglasio je premijer, dodajući kako će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države žurno biti na raspolaganju dodatnih 240 mlijuna eura, odnosno 1,8 milijardi kuna.

Istaknuo je i da Hrvatska ovu krizu, za razliku od ranijih, dočekuje sa stabilnijom i otpornijim gospodarstvom.