Foto: Vlada RH
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U Banskim dvorima održana je danas 197. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu, između ostalog, našle su se porodiljne naknade i visina cenzusa za premije mirovinskog osiguranja za umirovljenike. Uvodno se premijer Andrej Plenković osvrnuo na 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, istaknuvši kako je tom prilikom ugovoreno 11,3 milijardi kuna EU sredstava, od mogućih 18,75 milijardi. Na sastanku sa SHU-om i Maticom umirovljenika Hrvatske, istaknuo je, razmotrili su visinu cenzusa za oslobađanje od premije za mirovinsko osiguranje.

Zaključeno je da bi prag trebao biti viši i da treba naći održivo rješenje koje će ići za time da umirovljenici budu zadovoljni.

“Zahvaljujući mirovinskoj reformi, mirovine rastu pa dio sugrađana ide iznad praga do kojeg im je dopunsko osiguranje besplatno. Pokušat ćemo riješiti pitanje u dva koraka, odnosno izmjenom praga da se on povisi i da se nađe trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti, tako da ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko i da se onda na kraju ima manje sredstava”, poručio je premijer.

Najavio je i povećanje rodiljnih naknada, naglasivši da se povećava maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s 3.991 kune na 5.654 kune. “Kad smo krenuli s mandatom naše Vlade tih drugih šest mjeseci je naknada iznosila 2.663 kune, a sada je 5.654. Znači više nego dvostruko, to je ozbiljna i dosta opipljiva demografska mjera”, zaključio je premijer.