“Osnovni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji, u parlamentarnoj većini, predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a oni su to svi podržali i vrlo uvjerljivo izglasali, je taj da se Hrvatska u proteklih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova, jedan je borba protiv pandemije koronavirusa, epidemije u Hrvatskoj, i druga je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak, koje je vlada paralelno vodila”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon raspuštanja 9. saziva Sabora. Oba izazova bila su izrazito zahtjevna i od svih nas su podrazumijevala maksimalan angažman, dodao je.

Istaknuo je kako je Hrvatska, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana koji su pokazali izrazito visoki stupanj osobne i društvene odgovornosti, smanjila zarazu na najmanju moguću mjeru, što je usporilo njezino širenje, pa stoga već danima bilježimo isključivo jednoznamenkasti broj novozaraženih.

“Ta situacija je komparativno gledano jako dobra. Mi smo na taj način pokazali da država funkcionira, da je naš zdravstveni sustav otporan, i mogu konstatirati kako smo u ovoj prvoj fazi bitke protiv covida-19 bili izrazito dobri i kvalitetni u suočavanju s njenim posljedicama”, naglasio je premijer. S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u izbornoj godini, a nitko ne može sa sigurnošću niti znati niti pretpostaviti što će se zbivati tijekom jeseni ili kasnije, tijekom zime iduće godine, Vlada je, kako je istaknuo, smatrala da je sada prikladan trenutak da hrvatskim građanima bude omogućeno izaći na izbore. “Mi smo u izbornoj godini, 11. rujna su bili zadnji izbori, pa prema tome, svaki trenutak izbora, kad god to predsjednik Republike izabere u ustavnom roku koji ima, su redoviti izbori”, rekao je Plenković.

“Bolje izaći na izbore u onoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena na najmanju moguću varijantu, nego da slučajno budemo u situaciji kada bi se pojavio nekakav novi val. Tada bismo bili u situaciji da bismo morali donositi važne i bitne odluke za hrvatsko društvo a ne bismo bili sigurni da li možemo organizirati normalne izbore u uvjetima gdje svi imaju jednake šanse”, poručio je.

Najavio je da će uskoro biti predstavljen izborni program HDZ-a, fokusiran na stabilnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, snaženje institucija i novu vrstu hrvatskog suverenizma, u promijenjenim okolnostima. Naglasio je da sadašnja Vlada nije vlada populizma, demagogije, podizanja najnižih strasti, niti vlada koja će potencirati ideološke podjele u društvu. “Obrnuto. Sve te teme nastojat ćemo smanjivati, svojim političkim promišljanjem, našim programom, stavovima i fokusirati se na bitno, a bitno je gospodarski rast, društvena solidarnost i snažne institucije. Pa i na određeni način, mogu reći, jedna nova vrsta hrvatskog suvernizma, da i to kažem, u promijenjenim okolnostima”, objasnio je premijer.

Napomenuo je kako se u kontekstu pandemije koronavirusa na globalnoj razini pokazalo koliko je važna uloga države i “poruka da se hrvatska država u svojih prvih 30 godina znala ovako suočiti s ogromnim izazovom gdje su puno bogatije, demokratskom tradicijom starije države, financijski snažnije, institucijama brojnije i iskusnije, reagirale slabije”.

Naveo je pritom jako dobru reakciju zdravstvenog sustava, sustava civilne zaštite, kao i dobru reakciju u gospodarskom pogledu, odnosno pomoć države privatnom sektoru.