6.8 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. ožujka 2024.

Premijer Plenković: izabrali smo život i to je jedini ispravan odabir

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, otvarajući 222. sjednicu Vlade, zahvalio svima koji rade na sprječavanju širenja zaraze koronavirusom te pozvao hrvatske građane na strpljivost i povjerenje u struku te sve sastavnice vlasti.

Poručio je da će novi set mjera za gospodarstvo omogućiti očuvanje radnih mjesta.

“Moja zahvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, svima koji na bilo koji način čine sve da održe i omoguće normalan život u posebnim okolnostima u kojima smo se našli”, naglasio je. Još je jednom poručio da smo suočeni s pandemijom kakve se nitko ne može sjetiti u našim životima, a kamoli pozvati se na iskustvo rješavanja problema. Kazao je da dilema s kojom je suočena ne samo Hrvatska, već i sve zemlje svijeta ima jednostavan odabir, ili biramo život naših sugrađana ili biramo staviti na pauzu, odnosno odreći se dosadašnjeg načina života.

“Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, jedini racionalan, jedini ispravan odabir”, naglasio je i još jednom pozvao sve hrvatske građane na odgovornost i samodisciplinu.


“Pozivam sve sugrađane na povjerenje, povjerenje svim sastavnicama vlasti, povjerenje struci koja je, po mome dubokome uvjerenju ključna u borbi protiv ove epidemije. Naše odluke ne temelje se na nikakvom političkom voluntarizmu, one se temelje na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolesti, a osobito protiv ovako velike epidemije, odnosno na globalnoj razini pandemije”, kazao je premijer Plenković.

Kada se gleda komparativno, naglasio je, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, obrazovnim sustavom snažnije, s izdašnijim sredstvima koje ulažu u svoje zdravstvene sustave nemaju trenutno ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

Kazao je da je pandemija koronavirusa izazvala neslućene, nezamislive posljedice na naše gospodarstvo i uopće osjećaj društva što nam se zbiva. Naglasio je da je na današnjoj sjednici Vlade gotovo prvih 20-ak točaka dnevnog reda posvećeno ili zakonskim prijedlozima, ili drugim aktima namijenjenim za borbu protiv epidemije koronavirusa. “U sebi sadrže jednu ključnu poruku da država, a i Vlada naravno, u ovom trenutku povlači poteze kojima jasno kaže, u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i iza hrvatskog gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri, najizdašnijoj i na najbrži mogući način”, naglasio je. Izrazio je i nadu da će Hrvatski sabor prihvatiti predloženi paket mjera jer provedba koja će uslijediti nakon usvajanja omogućit će zaposlenost, dakle očuvanje radnih mjesta, te da hrvatske kompanije od onih najmanjih s jednim zaposlenim do onih najvećih, dobiju mogućnost da gledaju kako opstati u ovoj krizi u mjesecima pred nama.

“Uz ove mjere, Vlada će u tjednima pred nama raditi i na tome kako, jednom kada ova epidemija završi, što prije i učinkovitije ponovno pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i normalno poslovanje. To je onaj korak iza, idući korak u kojem moramo biti jako dobro pripremljeni da se brzo skupa ponovno stavimo na noge”, zaključio je premijer.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno