Foto: Vlada RH

U intervjuu za Jutarnji list predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na protekli mandat, borbu protiv posljedica pandemije COVID-19 ali namjeru da se zakonski regulira rad nedjeljom. Tako je između ostalog rekao da je to bila epidemiološka mjera koja je donesena u sasvim drugačijem trenutku od današnjih okolnosti, kada imamo jednoznamenkasti broj novooboljelih.

“Cilj mjere je bio jedan dan u tjednu smanjiti intenzitet mobilnosti populacije. Ako se sada epidemiološki konstatira da to više nije nužno, onda će se ta mjera ukinuti. Što se tiče nedjelje, ja sam za to da bude neradna. To je politički stav Vlade i HDZ-a. Pripremili smo izmjene Zakona o trgovini, s kojima idemo uskoro u javno savjetovanje, a taj bi zakon iduća saborska većina mogla usvojiti”, naglasio je premijer.

Dodao je da se traži model koji će uzeti u obzir činjenicu da je Hrvatska i turistička zemlja. “Želimo radnicima osigurati da imaju prigodu provesti nedjelju u miru s obitelji i svojim najbližima, ali i da se ostavi mogućnost nekoliko radnih nedjelja tijekom godine, kao i da se poslodavcima pruži prilika da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna”, poručio je.