Vijeće za elektroničke medije pozvalo je sve elektroničke medije u Hrvatskoj da izvještavanje o koronavirusu bude odgovorno, točno i oprezno. Nepotvrđeni izvještaji o koronavirusu koji su se u posljednje vrijeme pojavili na određenim hrvatskim web-portalima mogu pogodovati širenju straha, što u konačnici može dovesti do panike, a panika stvari obično pogorša, navode u priopćenju. Podsjećaju i da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore te da se ne bi trebali koristiti nepreciznim izrazima. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je smjernice u kojima preporučuje da se ne koriste geografski nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.

Da ne dižu paniku oko koronavirusa građane je jučer zamolio i premijer Andrej Plenković, poručivši da treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, stvaranjem zaliha.

“Nismo uopće u takvoj situaciji, ni u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi, znat će i javnost. Kod širenja koronavirusa radi se o nekoj vrsti vanjskog, eksternog šoka, novoj okolnosti, za koju nitko ne može u cijelosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo. Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe digle su svoju pripravnost. Državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, podiže se pripravnost u zdravstvenim ustanovama te se osiguravaju prostori za karantenu, u koje će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus. Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira”, istaknuo je premijer.

A iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova savjetuju građanima da zbog koronavirusa izbjegavaju putovanja u Italiju koja nisu nužna, odnosno da izbjegavaju sva putovanja u Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagnu, Pijemont i Lazio.

U Italiji je u srijedu umrla dvanaesta osoba zaražena koronavirusom, pa je sada u toj zemlji 12 mrtvih i 374 zaraženih. Najviše zaraženih je baš u tim pokrajinama. MVEP preporučuje i izbjegavanje putovanja u Kinu, Južnu Koreju, Japan i Iran. Ministarstvo poljoprivrede pak poručuje da nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti koronavirusom te da ne postoje ni dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi tim virusom. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, dodaje se, redovito prati informacije koje o tome objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja odmah obavijestiti javnost.