Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u intervju za američki CNBC, a povodom održavanja Zagreb Summita, govorio i mjerama Vlade u borbi protiv koronavirusa. Plenković je pojasnio kako se Zagrebački sastanak na vrhu odvija na hrvatsku inicijativu te predstavlja veliku ostavštinu hrvatskog predsjedništva. “Vratili smo temu daljnje europske perspektive zemalja jugoistoka Europe na dnevni red EU-a, što je važno za transformativne procese i potporu gospodarskog razvoja susjedstva.

Naglasio je i da je hrvatska Vlada brzo odgovorila na COVID-19 te da je već početkom siječnja pratila situaciju u Kini, dodavši kako se sada u Hrvatskoj bilježe jednoznamenkaste brojke novozaraženih.

“Ako se nastavi uspješna borba protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednim i zemljama središnje Europe, moguće je otvaranje granica i djelomična turistička aktivnost. Cilj je postići sveukupni europski dogovor koji neće ugroziti zdravlje stanovništva, ali će omogućiti da dio turizma bude aktivan i da se države u kojima je turizam važan dio ekonomije u 2021. brže oporave od koronakrize. Ako se svi jednako dobro borimo protiv COVID-a 19 dolazimo u fazu gdje možemo razmotriti otvaranje granica i to je naša ambicija”, rekao je premijer, navevši pozitivne trendove u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednoj Sloveniji i Mađarskoj, u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj. “Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu”, poručio je.

Također, istaknuo je i da je Vlada “masivnom podrškom” stala iza privatnog sektora i time održala pola milijuna radnih mjesta.

Ovom prilikom otkrio je i da je na posljednjoj videokonferenciji Europskog vijeća dogovoreno da se zauzme novi pristup u pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a. “Moramo postići dogovor u kojem bi europski proračun postao instrument koji može pomoći svim gospodarstvima da se oporave, to je ključan element”, objasnio je Plenković. Naglasio je i kako će Hrvatska, kao država koja ne pripada eurozoni, zagovarati da se europski plan oporavka odnosi na svih 27 članica Europske unije, a ne samo onih 19 u Eurogrupi.