Otvarajući 240. sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na protekle izbore za Hrvatski sabor i zahvalio svim građanima koji su izašli i dali povjerenje onim strankama i zastupnicima za koje su smatrali da će najbolje predstavljati njihove stavove u Hrvatskom saboru.

“Zbog okolnosti u kojima se nalazimo, javnozdravstvenih, financijskih i ekonomskih, dobro je da što prije izbore ostavimo iza nas i da prionemo radu u interesu hrvatskih građana”, istaknuo je premijer i rekao da će to podrazumijevati rad Hrvatskog sabora i u vremenu kada je u normalnim okvirima svojevrsna pauza zbog ustavnih odredbi.

Također, podsjetio je da je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nakon brojnih mjera nastavilo s potporama za sektore za koje je potrebno još izaći u susret radnicima i poslodavcima. To su sektori koji imaju najveći pad aktivnosti, a to su promet, ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, organizacije različitih događaja i za njih se nastavlja s mjerom u iznosu od 4.000 kuna naknada za radnike. Naglasio je da je mjerama koje je Vlada dosad poduzela spašeno preko 600.000 radnih mjesta i 100.000 poslodavaca te je isplaćeno 5,75 milijardi kuna, a počela je i mjera za skraćivanje radnog vremena, s maksimalnim iznosom do 2.000 kuna.

“Vlada potvrđuje nastavak naše politike održavanja radnih mjesta, unatoč ovim specifičnim okolnostima”, zaključio je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš ovom je prilikom izvijestio o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, podsjetivši da je broj oboljelih u svijetu dosegnuo gotovo 12 milijuna, a broj umrlih je nešto manji od 55 tisuća. “Na 136 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, prema posljednjim službenim podacima, od ukupno 88.235 testiranih osoba, njih 3.325 je pozitivno”, naveo je Beroš. Broj aktivnih slučajeva je 934. Na bolničkom liječenju nalazi se 91 osoba, a 4 su na respiratoru. Dosad se oporavilo 2.277 osoba. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba trenutno iznosi 3,77 posto. Prosječna dob oboljelih je 48 godina. Ministar je kazao i da se od početka drugog dijela prvog vala epidemije pojavilo nekoliko žarišta.

“U usporedbi s ostalim državama Europe, s 81 slučajem na 100.000 stanovnika i dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom”, naglasio je Beroš.

Bolnice su pozvane, dodao je, organizirati se tako da osiguraju redovite posjete roditelja bolesnoj djeci, vodeći računa od dobi djece i vremenu trajanja liječenja. U većini bolnica od početka koronakrize omogućen je 24-satni boravak roditelja uz djecu. “Hrvatska pokazuje kako je relativno normalno moguće živjeti s koronavirusom, otvorenim granicama i nastavkom gospodarske aktivnosti. No, to zahtijeva dodatni oprez u ponašanju pojedinaca, povećanu pažnju oko higijene i dezinfekcije, fizičku udaljenost i odgovorno ponašanje u svakom trenutku”, poručio je ministar.