Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u današnjoj izjavi za medije rekao je da je jutros održao sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, koji ga je izvijestio o okolnostima nesreće, u kojoj su jučer u padu sportskog zrakoplova poginula dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Premijer je prihvatio Krstičevićevu ostavku, naglasivši da ga cijeni kao čovjeka i prijatelja.

Podsjetivši da je Krstičević jučer podnio ostavku, predsjednik Vlade je rekao da osobno ne vidi razlog gdje bi se na ikakav način mogla povezati njegova politička odgovornost s padom tog zrakoplova. “No, iz razgovora sam razumio da ga je ova situacija osobno izrazito pogodila”, dodao je.

Naglasio je da je prihvatio Krstičevićevu ostavku jer ga cijeni kao čovjeka i prijatelja, a ne zato što smatra da je za nešto odgovoran, podsjetivši da je kao ministar nakon prve nesreće krajem siječnja poduzeo odgovarajuće promjene u bazi u Zemuniku i u cijeloj hijerarhiji u vojnoj strukturi MORH-a, koja se odnosi na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. “Ovakve nesreće se, na žalost, događaju i žao mi je da je osobno pogođen toliko da je apelirao da u ovom trenutku napravi pauzu od dužnosti u Vladi. Ukoliko on danas meni kao prijatelj kaže ‘molim te, ja to više ne mogu obavljati’, ja ga razumijem. To ne znači da je zastao sa sadašnjim i budućim političkim angažmanom. Dovoljno dobro ga poznajem i razumijem da mu je ovo emotivno. I sve je to skupa primio vrlo teško”, objasnio je premijer, dodavši da neće predlagati novoga ministra obrane, a jedan od državnih tajnika dobit će ovlasti vođenja Ministarstva obrane u preostalim mjesecima mandata.

Upitan o istrazi vezanoj iz ovu nesreću, premijer je kazao da je već oformljeno povjerenstvo koje će obaviti svoj posao. “Nisam član tog povjerenstva. To će obaviti oni koji su stručno i tehnički obučeni da tako nešto rade. Kada oni dovrše to izvješće, onda ćemo razgovarati o uzrocima nesreće”, poručio je.