18 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Otvorenje vinkovačkog kazališta 4. travnja premijerom komedije “Pouzdani sastanak”

Više od autora

- vl promo-

Ispred Gradskog kazališta Joze Ivakića Vinkovci održana je medijska konferencija povodom završetka obnove kazališne zgrade te su najavljene izvedbe predstave „Pouzdani sastanak” redatelja Vladimira Andrića u četvrtak, 4. travnja i petak, 5. travnja u 20 sati, s kojom će biti otvoreno kazalište, i dječje predstave „Bajka sva od šećera” redateljice Sare Lustig, 8. travnja u 16 i 18 sati, s kojom otvaraju Lutkarsko proljeće.

Ravnatelj vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić nije krio svoju sreću zbog obnove, jer kako kaže, ovoliko ulaganja u kulturu zaista se ne pamti, što kazalištarce izrazito raduje. „Zahvaljujem Gradu Vinkovcima što čuje potrebe kulture i što se ulaže u kulturu, a mi umjetnici imamo zadatak ovu prekrasnu zgradu napuniti i omogućiti što kvalitetniji sadržaj”, kazao je napomenuvši kako će Grad besplatnim ulaznicama počastiti sve gledatelje koje će moći podići na novoj blagajni svakog radnog dana od 15 do 20 sati. „U foajeu kazališta s ponosom smo istaknuli jedan značajan artefakt knjižničarske vrijednosti, a to je rukopis Joze Ivakića „Pouzdani sastanak”. To je knjiga koju je on vlastitom rukom napisao prije 110 godina i svi gledatelji će to moći vidjeti uživo u novoobnovljenom foajeu te nakon što ga vide, moći će ući u kazalište i vidjeti jednu malu moderniju verziju tog istog teksta koji je i danas aktualan”, istaknuo je Andrić te zahvalio glumcima koji s ljubavlju rade svoj posao.

Rođeni Vinkovčanin Dušan Gojić igrat će glavnu ulogu u predstavi „Pouzdani sastanak”, a u našem je kazalištu zadnju predstavu odigrao prije 53 godine prije odlaska na studij u Zagreb. „Prošle sam godine proslavio 50.-u godišnjicu od prve profesionalne predstave, iako sam u mirovini, još uvijek sam u tjelesnoj i mentalnoj snazi pa mi je baš bilo drago što me Vlado pozvao doći u Vinkovce i sudjelovati u obilježavanju otvaranja ove zgrade koja u meni budi puno uspomena iz djetinjstva i mladosti”, prokomentirao je Gojić.

U predstavi će igrati i dobro poznati vinkovački glumac Vedran Dakić koji je istaknuo kako je za glumca poseban osjećaj stati na scenu pred svojom publikom. „Najviše me raduje što će vinkovačka publika doći u svoje kazalište, a cijelu ekipu s kojom radim poznajem još od studentskih dana. Za obnovu kazališta nije mogla biti bolja predstava isključivo zato što već svi upoznati s našim kazalištem s kojim su na neki način radili”, riječi su Dakića. Iako s nestrpljenjem iščekuju otvorenje kazališta, ujedno je to i velika odgovornost. „Mi smo ti koji na zabavan i profesionalan način uveličavamo otvorenje zgrade, a meni je ovo četrdeseta premijera u našem kazalištu. Bilo je raznih svečanosti, ali ovo je nešto najljepše i najbolje jer imamo još bolje uvjete za rad, a svakako očekujte još kvalitetnih i dobrih predstava”, kazao je Bagić.„Moja prva profesionalna glumačka predstava bila je baš u ovom kazalištu gdje se uvijek rado vraćam. Volim ljude u njemu i čast mi je što sam tu”, rekla je mlada glumica Antonia Mrkonjić. Na konferenciji je bila i Josipa Oršolić koja je kazala kako je uvijek zadovoljstvo raditi s glumcima vinkovačkog kazališta s kojima zapravo često surađuje.

Reći ćemo i kako će u predstavi igrati Katarina Šestić Baotić, Mario Rade, Matea Marušić, Dominik Karaula, Vjekoslav Janković i Lorenco Tolić.

A na kulturu u gradu ponosan je i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je kazao kako će otvorenje biti 6. travnja kad će kazalište zasjati u pravom svjetlu, a prije toga u cilju im je da ga vidi što više sugrađana, 4. i 5. travnja. „Svaka intervencija na području kulture je intervencija koja znači dušu nekome gradu i danas kad imamo novo kazalište, knjižnicu, sutra novu Galeriju koja će također biti obnovljena, možemo reći da su Vinkovci napravili ogroman iskorak i prikazali se kao grad kulture”, poručuje gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno