18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Premijere domaćih nagrađivanih filmova na Drugom programu HTV-a: večeras Murina

Više od autora

- vl promo-

Hrvatska radiotelevizija predstavila je jesensku shemu koja je započela 19. rujna. Četvrtak na Drugom programu ponovno će biti rezerviran za hrvatske filmove, a prvi naslov na rasporedu je višestruko nagrađivana “Murina” Antonete Alamat Kusijanović, koja će svoju domaću TV premijeru doživjeti danas, u četvrtka 22. rujna, u 21:10 sati.

*****

Dugometražni igrani prvijenac redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović, “Murina” govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante, a koji počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima.

U filmu glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curts. Murina nastaje pod okriljem Antitalenta (Danijel Pek) i RT Featuresa (Rodrigo Teixeira), u suradnji sa Spiritus Movens (Zdenka Gold), SPOK Films (Jožko Rutar) i Staragarom (Miha Černec).

Film je od premijere 2021. godine osvojio više od trideset nagrada i priznanja diljem svijeta, a posebno se ističe Zlatna kamera (Camera D’Or) Filmskog festivala u Cannesu za najbolji debitantski film.

“Murina” se na Drugom programu HRT-a prikazuje večeras, u četvrtak, 22. rujna u 21:10 sati.

*****

Idućeg četvrtka, 29. rujna, na rasporedu je “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić.

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge u filmu tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.Film je producirala Irena Marković (Focus Media).

“Tereza37” svoju je svjetsku premijeru imala na Pulskom filmskom festivalu 2020. godine, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada prikazan na 30-tak festivala diljem svijeta (Španjolska, Crna gora, Poljska, Francuska, SAD, Švedska, Srbija, Libanon…), a ovjenčan je i mnogim nagradama i priznanjima. Film je bio prošlogodišnji hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

*****

U četvrtak, 6. listopada, na HRT-u se premijerno prikazuje dugometražni igrani prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, “Zbornica“.

Suočena s restrikcijama školskog sustava te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Glumačku postavu čine Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić i Daria Lorenci Flatz.


Film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

“Zbornica” je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojila Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala te Zlatne arene za režiju, najbolju glavnu mušku ulogu (Stojan Matavulj), najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), montažu (Borna Buljević) te nagradu ocjenjivačkog suda kritike za najbolji film u Hrvatskom programu. Film je premijerno prikazan prošle godine na festivalu u Karlovim Varima, gdje se ovjenčao i priznanjima (posebno priznanje glavnog žirija te pohvalu Ekumenskog žirija).

*****

Nakon toga, 13. listopada slijedi premijera “Zore” scenarista i redatelja Dalibora Matanića.

Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

U glavnim su ulogama Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker i Marko Mandić.

Film, koji nastaje u produkciji Kinorame (producentica je Ankica Jurić Tilić), premijerno je prikazan lani u glavnom natjecateljskom programu filmskog festivala Black Nights u Tallinnu. Zora je drugi dio Matanićeve filmske ‘Trilogije Sunca” (Zvizdan, Zora, Sumrak)  ̶   trilogije protiv fašizma. Kao i u “Zvizdanu”, Matanić se i u “Zori” nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

*****

Svoju će TV premijeru u jesenskoj shemi imati i “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste, i to 20. listopada.

Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.

U filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica i Alen Liverić. Film je producirao Ivan Maloča (Interfilm), u koprodukciji sa srpskim Zillion Filmom (Lazar Ristovski).

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu svjetskih i regionalnih festivala, na kojima je mahom osvajao i nagrade. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Zrinko Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala.

Film je snimljen prema scenariju hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom.

Najave i raspored prikazivanja filmova pratite na službenim stranicama HRT-a. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno