Foto: Marija Braut
Glumica Mira Furlan preminula je u SAD-u, u srijedu, 20. siječnja 2021. godine, u 66. godini života. Rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955. godine, gdje je 1978. godine diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Karijeru je počela kao glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. 
Furlan je odigrala brojne uloge kako u kazalištu, tako i na filmu i televiziji. Kao članica ansambla HNK-a u Zagrebu, između ostalog, igrala je Petrunjelu u Držićevom “Dundu Maroju” (r: I. Kunčević), Edith u Shawovom “Đavolovom učeniku” (r: Boško Violić), Annabellu u Fordovom “Šteta što je kurva” (r: G. Paro) i Nataliju Petrovnu u Turgenjevljevom “Mjesec dana na selu” (r: G. Paro, Nagrada Dubravko Dujšin).
Glumila je i u Teatru ITD, a na Dubrovačkim ljetnim igrama je igrala Gloriju u Marinkovićevoj “Gloriji” (r: G. Paro), Lauru u “Dundu Maroju” (r: T. Radić) i Ofeliju u Shakespeareovom “Hamletu” (r: J. Menzel).
Na velikom platnu se istakla ulogama u filmovima kao što su “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje” Rajka Grlića, “Kiklopu” Antuna Vrdoljaka (Zlatna arena na Pulskom filmskom festivalu za sporednu ulogu) te “Lepoti poroka” Živka Nikolića (Zlatna arena na Pulskom filmskom festivalu za glavnu ulogu). Igrala je u mnogim televizijskim dramama i TV-serijama, kao što su “Velo misto”, “Nepokoreni grad”, “Putovanje u Vučjak” i “Bolji život”.
Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća seli u Sjedinjenje američke države, gdje nastavlja rad u kazalištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles) te na televiziji. Najistaknutije TV uloge u Americi ostvarila je u kultnoj znanstveno-fantastičnoj seriji “Babylon 5” (1993. – 1998.) te u hit-seriji “Lost” (2004. – 2010.). 
Autor serije “Babylon 5”, J. Michael Straczynski, objavom na društvenoj mreži odao je počast preminuloj glumici:
Ovo je noć velike tuge, jer je naša prijateljica pošla putem gdje je ne možemo doseći. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i vjerujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga za podijeliti sa svemirom.”
U Hrvatsku se vratila nakon desetak godina odsustva ulogom Medeje u Euripidovoj “Medeji” (r: L. Udovički) u Kazalištu Ulysses na Brijunima. U zadnjih nekoliko godina snimala je, između ostalog, filmove s Denisom Tanovićem (Cirkus Columbia), Goranom Markovićem (Turneja), te projekte u Turskoj (“Don’t Forget Me Istanbul” i “Seaburners”), kao i u Rumunjskoj (America, Here We Come).
Njene kolumne pisane za Feral Tribune sabrane su u knjizi “Totalna rasprodaja”, a njena drama “Dok nas smrt ne razdvoji” u režiji Mikija Manojlovića izvodi se u produkciji Radionice integracije u Beogradu, kao i na uspješnim gostovanjima u Rijeci (nagrada publike za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu malih scena), Zagrebu, Sarajevu…
Mira Furlan pjevala je i na nekoliko glazbenih albuma: “Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga”, “Nevino srce” grupe Buldožer, “Trying to Forget – B5” Billa Mumyja, a producirala je i vlastiti album pod naslovom “Songs From Movies That Have Never Been Made”. 
Izvor: HAVC