Foto: Mirsad Herović & Vjekoslav Vrdoljak
Istaknuti glumac Mustafa Nadarević preminuo je u nedjelju, 22. studenog, nakon borbe s dugom i teškom bolesti u 78. godini života u svom domu u Zagrebu.
Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 2. svibnja 1943. godine, a iako je radio i živio u brojnim gradovima u regiji, najveći dio života proveo je upravo u Zagrebu. Odigrao je više od 150 kazališnih uloga i snimio više od 60 filmova, drama i TV-serija s najvećim redateljima jugoslavenskog, hrvatskog i BiH filma.
U Zagrebu je pohađao prvi razred osnovne škole, zatim seli u Bosanski Novi gdje ostaje sedam godina, a potom seli u Rijeku, gdje je završio gimnaziju. Prve glumačke korake napravio je u kazališnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Na studij odlazi u Zagreb gdje je i diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti.
Karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od 1969. do odlaska u mirovinu 2011. glumio je u zagrebačkom HNK.
Filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu odlaska Mustafe Nadarevića, poručujući da je taj velikan hrvatskoga glumišta svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba, a njegov odlazak ostavlja duboku prazninu. “Brojne generacije poštovatelja pamtit će ga po različitim ostvarenjima – dramskim, filmskim i televizijskim − ali prije svega kao umjetnika jedinstvene energije i snažnog izraza koji je u pravom smislu riječi živio svoj životni poziv. Smrt Mustafe Nadarevića, legendarne figure hrvatskoga glumišta, najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava i cijela hrvatska kulturna javnost u kojoj ostavlja duboku prazninu”, stoji u sućuti.
Nadarević je, navodi se u sućuti, svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba te je svoj zavidni glumački talent ostvario u širokom dijapazonu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a ostat će upamćen u domaćem i stranom repertoaru po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola. No, izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira uloge i u filmskom i televizijskom mediju.
“Fascinira virtuoznost kojom se kretao kroz različite dramske žanrove, lakoća kojom je uspješno ostvarivao uloge različitih dramskih predznaka i autentičnost glumačkog izričaja koja je svakoj njegovoj interpretaciji davala životnost i uvjerljivost. Za svoja iznimna ostvarenja Mustafa Nadarević nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo”, ističe se u sućuti ministrice kulture i medija.
Najprije je velike uloge dobio u domaćem kazalištu – Bogdan u Hvarkinji, Pomet u Dundi Maroju, Miletić u Ostavci, Leon u Gospodi Glembajevima. Njegov talenat ubrzo su prepoznali strani režiseri pa je dobio glavnu ulogu u predstavi Lorenzaccio.
U filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi “Već viđeno” Gorana Markovića iz 1987. godine, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, “Nafaka” i mnogi drugi.
TV publiku je  osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan” koja je snimana od 2007.
Kao redatelj je debitirao 1992. godine predstavom Let iznad kukavičjeg gnezda, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – Balkanski špijun Dušana Kovačevića, Zabune Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, Hasanaginica Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Za svoj je rad dobio niz nagrada i priznanja, a među njima i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za 2016. godinu.
Izvor: HAVC