Foto: Radio Đakovo
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je pismo s preporukama i uputama svim župnim zajednicama Đakovačko-osječke nadbiskupije, vezano uz liturgijska slavlja, molitvene susrete i pastoralno-katehetsko djelovanje u vrijeme aktualnog širenja zaraze virusom COVID-19 (koronavirus).
“Uvažavajući nadležna tijela i službe koje skrbe o zdravlju u Republici Hrvatskoj, a na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primljenih preko Tajništva Hrvatske biskupske konferencije, u vidu prevencije širenja zaraze koronavirusom, donosimo izvanredne upute za liturgijska i molitvena slavlja te za pastoralno-katehetski rad na području Đakovačko-osječke nadbiskupije”, stoji u pismu.
“Sveta misa je izvor i vrhunac cjelokupnog života Crkve, stoga se kršćanin ne smije lako odreći nedjeljnog misnog slavlja. Ipak, u ovim izvanrednim okolnostima u slučaju bolesti ili pojave simptoma neka se ustegne od dolaska na sv. misu. Isto neka učine oni koji sumnjaju da bi mogli biti prenositelji zaraze, jer su možda bili u doticaju sa zaraženim osobama. Dobro je da u slučaju izostanka, misu prate na sredstvima društvenog priopćavanja, te se još snažnije posvete osobnoj i obiteljskoj molitvi i čitanju Sv. pisma”, poručuje nadbiskup Hranić u pismu u kojemu daje detaljne preporuke i vjernicima i svećenicima kao što su:
Neka vjernici za vrijeme mise drže potreban sigurnosni razmak (1 m) ili misu prate ispred crkve, posebno gdje postoji vanjski razglas.
Za ispovijed ne čekajte gužve kod Velikih ispovijedi, nego se ranije ispovjedite, a svećenici će biti svakog dana na raspolaganju.
Župna kateheza i drugi pastoralni susreti neka se u župi obustave za vrijeme trajanja obustave nastave u školama.
Gesta pružanja mira neka bude pogledom, osmjehom i toplinom srca, umjesto pružanjem ruke.
Svetu pričest primajte na ruku.
Djeca neće dobivati križić na čelo za vrijeme trajanja mjera opreza.
Svi poštujmo higijenske propise: temeljito pranje ruku, oprezno kihanje, dezinfekcija ruku u slučaju nemogućnosti pranja.
“Zahvaljujemo svima koji se svojim trudom i doprinosom stavljaju u službu našega zdravlja i općega dobra. Hvala svima koji mole za one koji su zahvaćeni koronavirusom i za svu našu bolesnu braću i sestre. Sve stavljamo pod majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, na sve zazivamo Božji blagoslov i svima želimo blagoslovljene korizmene dane”, ističe nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić uz poziv na molitvu Gospi od zdravlja i sv. Roku, zaštitniku protiv zaraznih bolesti.
Pismo nadbiskupa Hranića u cijelosti možete pročitati na mrežnoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

http://djos.hr/preporuke-i-upute-nadbiskupa-hranica-za-postupanje-u-vrijeme-aktualnog-sirenja-zaraze-virusom-covid-19-koronavirus/