13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Prepoznatljiv čimbenik u promidžbi gastro-turizma

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije osnovana je 2003. godine kao jedna od prvih županijskih strukovnih udruga u Republici Hrvatskoj čije je osnivanje prethodilo osnivanju Hrvatskog kuharskog saveza iste godine.

Krovna županijska organizacija kuhara i slastičara proslavila je svoj okrugli 20. jubilej. Udruga je osnovana 10. svibnja 2003. godine u hotelu Slavonija u Vinkovcima u okviru aktivnosti na osnivanju Hrvatskog kuharskog saveza. Osnivači udruge bili su Jozo Gale, Petar Papić, Marica Drobina, Barica i Ivan Selan, Zdravko Kolođi, Željko Kušeta i Mirza Okić kojima se ubrzo pridružuju i kolege Josip Nađ, Ivan Ljubek i Zoran Biki te zajedno čine tim vrlo uspješan u pokretanju i provođenju raznih ideja i programa.

Ono što je tada istaknuto kao cilj udruživanja vrijedi i kontinuirano se provodi sve do danas, ističe Jozo Gale, koji kao predsjednik udrugu vodi svih proteklih 20 godina. A taj cilj je promicanje, unaprjeđivanje i razvijanje struke, kontinuirano stručno osposobljavanje i jačanje ugleda i afirmacije profesionalnih kuhara te promicanje prepoznatljivosti kuhinje vukovarsko-srijemskog kraja i upotrebe lokalnih namirnica i proizvoda u spravljanju jela s ciljem revitalizacije kulture pripremanja i očuvanja gastronomske baštine i autohtonih domaćih proizvoda. Te 2003. godine, inače, prvo su se u udrugu organizirali kuhari, a nešto kasnije pridružili su im se i slastičari te danas djeluju kao Udruga kuhara i slastičara VSŽ.

U 20 godina možemo se ponositi uspješnim karijerama brojnih naših članova. Osvojili smo i mnoge nagrade i priznanja, a vrijedno je istaknuti da su naše članice Marija Bošnjak i Ana Marija Stanković više puta osvajale Kristalnu kuhaču kao i prvo mjesto na Državnom prvenstvu kuhara i slastičara“, ističe Jozo Gale, koji je u dva mandata bio i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te je za sada i jedini u udruzi s titulom akademika kuharstva.

Udruga, napominje, ima odličnu suradnju sa Srednjom strukovnom školom Vinkovci, koja već duži niz godina osvaja vrhunska priznanja na natjecanjima u gastronomiji. “Istaknuo bih kako je prvu zlatnu medalju za školu kao učenik drugog razreda donio Damir Mikulić, naša mlada uzdanica”, ističe Gale.

Svih 20 godina, naglašava, udruga ima uspješnu suradnju s Gradom Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskom županijom i njihovim odjelima za kulturu i turizam, kao i s brojnim općinama.

U nizu projekata koje su uspješno proveli na raznim gastro-manifestacijama, u udruzi se posebno ponose dugogodišnjom organizacijom Kuharskog kupa „Zlatna jabuka” u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom te knjigom „Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema”, koja je prošle godine doživjela i svoje drugo nadopunjeno i redizajnirano izdanje.

Danas imamo 20-tak članova, a znalo nas je biti i preko 50, ali život piše svoja pravila. U svakom slučaju važan je opstanak udruge i njezina daljnja djelatnost u cilju očuvanja i promidžbe kroz revitalizaciju tradicijskih jela u suvremenoj gastronomiji Slavonije i Srijema, za što smo zahvalni svim članovima na dosadašnjem trudu“, ističe Jozo Gale uz poziv mladim kuharima:

Sve mlade kuhare pozivamo da nam se pridruže i sa svojim idejama i elanom pomognu da nastavimo i dalje biti prepoznatljiv čimbenik u promidžbi gastro-turizma našeg kraja. Isto tako da se kroz razne vidove edukacije usavršavaju u svojoj struci kako bi pridonijeli boljoj osobnoj kvaliteti u gastronomiji i tako postali ne samo više priznati nego i bolje plaćeni za svoj rad i trud.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno