Foto: Općina Lovas

Općina Lovas izrazila je najdublje razočarenje presudom Prizivnog suda u Beogradu, koji je u ponovljenom postupku donio oslobađajuće presude i smanjene zatvorske kazne za ratni zločin počinjen u tome mjestu 1991. godine preinačivši presudu Višeg suda u Beogradu. “Postupak, u kojem je donesena oslobađajuća presuda za optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića te smanjena kazna ostalim optuženicima Saši Stojanoviću na šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću na četiri te Radisavu Josipoviću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru na tri godine, smatramo sramotnim i poražavajućim”, navode iz Općine Lovas. Načelnica Tanja Cirba ističe kako ostaje otvoreno pitanje zadovoljštine za sve ostale žrtve s područja te općine i pitanje odgovornosti srbijanskog (ali i hrvatskog) pravosuđa koje ni gotovo 30 godina nakon pokolja u Lovasu nije utvrdilo što se u njemu dogodilo i tko je odgovoran za tolika ubojstva.

Masovna grobnica sa 68 ekshumiranih žrtava te 10 žrtava u pojedinačnim grobnicama, zločin u minskom polju, u koje je natjeran 51 Lovašanin i gdje je 21 osoba poginula, a 14 ih je ranjeno, ubojstva po garažama, podrumima, ulicama, označavanje Hrvata bijelom trakom na ruci, silovanja žena, zvjerska mučenja i zlostavljanja samo su dio zločina koji je velikosrpski agresor počinio tijekom 1991. i okupacije na području Općine Lovasa.

Podsjeća i kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, na temelju potpisanog sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Republike Hrvatske i Republike Srbije, predmet Lovas ustupilo tužilaštvu za ratne zločine u Republici Srbiji. Još 2007. Okružni sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv 14 osumnjičenika za ratni zločin počinjen nad 69 civila u Lovasu, za što je podignuta optužnica. “Prvostupanjskom presudom 2012. godine utvrđena je odgovornost za samo 41 stradalog civila te je za 14 optuženika dosuđena kazna u trajanju od 128 godina zatvora. Istu presudu Žalbeni sud je poništio 2013. godine te je postupak vraćen na početak”, naglašava u priopćenju načelnica Cirba.

Dodaje kako su u postupku suđenja za predmet Lovas ispitana 194 svjedoka, pročitano je 36 iskaza preminulih ili teško bolesnih osoba te na tisuće i tisuće stranica dokaznog materijala, a konačnom presudom dosuđene su samo 23 godine zatvora.

„Činjenica da je broj žrtava u konačnoj optužnici smanjen na 32, kao i činjenica da je srbijansko pravosuđe godinama odugovlačilo proces te da je presuda donesena tek ovih dana, 14 godina poslije, predstavlja najbolniju točku svim Lovašanima, osobito obiteljima žrtava“, poručuje Cirba.