Kontaktirajte nas

Aktualno

Priča o demenciji, starim grijesima i sukobima u obitelji

Objavljeno

-

Đurđica Stuhlreiter, profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti te magistrica defektologije i logopedije koja živi u Osijeku, a za Vinkovce ju veže pedagoški rad u OŠ Ivana Gorana Kovačića. Pitali smo ju o iskustvu pisanja za djecu i za odrasle te o čemu govori roman „Subota”.

Na književnoj sceni Đurđica Stuhlreiter profilirala se kao uspješna i nagrađivana spisateljica za djecu i mlade. Godine 2001. pojavljuje se sa slikovnicom, a do sada objavila je i knjigu bajki, pet romana za djecu, knjigu priča za djecu te knjigu pripovjedaka za mlade. Godine 2018. započinje s ciklusom romana za odrasle objavljujući „Bapske priče”, a potom slijedi ”Sonata” (2019.). Kao najnoviji pred čitateljima je roman „Subota” objavljen ove godine, a čija je promocija u Vinkovcima dogovarana za studeni, ali je, nažalost, odgođena zbog epidemiološke situacije.

O tome kako se uopće, kao afirmirana spisateljica za djecu, odlučila pisati i za odrasle Đurđica Stuhlreiter kaže:

“Na pisanje za djecu često se gleda kao na svojevrsnu šegrtsku školu u kojoj je potrebno ispeći zanat pa ako se u tome uspije, moguće je prionuti na književnost za stariju čitateljsku publiku. Kao autoricu za djecu često su me znali pitati ne bih li se trebala okušati i u „ozbiljnoj“ književnosti te isticali kako je vrijeme da nakon tolikih naslova za najmlađe napišem nešto i za odrasle. Ono što ja mogu reći je to da sam pisati za odrasle počela onda kada me privukla problematika na koju sam htjela ukazati, a za što sam sugovornike morala naći među odraslom publikom. Inače ne dijelim književnost na onu za djecu i onu za odrasle, niti smatram da tako treba dijeliti pisce. I dalje pišem i za jednu i drugu čitateljsku publiku, a stvar je samo u tome je li temu o kojoj želim pisati pogodnije adresirati na jedne ili druge. Stoga i moje stupanje u svijet književnosti za odrasle nije nikakva odluka o promjeni načina bavljenja književnosti, već samo jedan od svjetova koji je u ovom trenutku izbio u prvi plan.”

U tom svijetu, pak, pred publikom se našao i treći roman za odrasle „Subota” u kojemu progovara o demenciji i odnosu prema oboljelima u suvremenim uvjetima života.

“Roman je koncipiran kao niz slika koje prikazuju kako glavna junakinja, oboljela starica, doživljava stvarnost. Ona ne pamti nove događaje, no starija će sjećanja kod nje ostati itekako netaknuta te joj na taj način omogućiti da na novi i drukčiji način proživi svoj život. Fabula je obogaćena i pričom o zločinu čiji je akter glavna junakinja, a koji je ostao zakopan daleko u prošlosti. Naizgled obična starica tako se prikazuje u sasvim drugom svjetlu, predstavljajući čitatelju drugu stranu svog života koju je ostala skrivena daleko od očiju javnosti. No, roman se ne bavi samo svakodnevicom oboljelih, nego i članova njihovih obitelji i svega onoga što svakodnevno proživljavaju brinući se o dementnim osobama. Prilazeći temi kao mogućnosti za novi doživljaj stvarnosti, nastojala sam i potaknuti čitatelje na promišljanja o svjetovima koji nisu dostupni uobičajenim ljudskim mjerilima i poimanjima”, ističe autorica.

A kako stvaralački duh ne miruje pred završetkom je još jedan roman namijenjen najmlađima, a na pomolu je i prva zbirka poezije.

“Uvijek ponešto pišem jer mi pisanje daje osjećaj slobode i mogućnost da sama stvorim vlastite svjetove. Želeći do njih utrti putove čitateljima, osluškujem svijet oko sebe, a kada su u pitanju mladi, nastojim im ponuditi teme o kojima bi možda voljeli čitati. Stoga upravo završavam roman za najmlađe čitatelje u kojem se bavim nastavom na daljine jer je ta tema u posljednje vrijeme i više nego aktualna. No kako sam velika ljubiteljica bajki, dala sam si oduška pa tu osjetljivu temu smjestila u bajkovito ozračje. Iako sam do sada objavila dvanaest knjiga, niti jedna među njima nije pjesnička zbirka već su svi od reda romani i zbirke priča. Budući da vrlo rado i često pišem i poeziju, nadam se kako ću uskoro u svoju bibliografiju moći uvrstiti i poneku zbirku pjesama, bilo onih za djecu ili za odrasle”, ističe Đurđica Stuhlreiter.

Aktualno

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

Objavljeno

-

Napisao/la

    60 pregleda

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba Mladost i ljepota Slavonije. Nakon što je prošle godine održana u online izdanju, ovoga puta čeka nas na starom mjestu.

Još od 1968. godine kulturno-umjetničko društvo Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira Reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama/priredbu Mladost i ljepota Slavonije. Od tada do danas nije bilo godine da nije održana, čak ni ratna ’92. nije zaustavila priredbu, a nije ni pandemija jer je prošlogodišnja priredba bila prebačena na online platformu.

55. po redu čeka nas na već starom mjestu, na daskama pozornice mikanovačkog Doma kulture, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. Priredba je natjecateljskog karaktera, a prijave sudionika su u tijeku do ponedjeljka 14. veljače.

“Pozivamo zainteresirane djevojke, snaše i momke iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke da se prijave naprave pozivom na broj 098/554891 ili na email: kud.sokadija@gmail.com“, pozvali su iz KUD-a.

Nastavi čitati

Aktualno

Napiši članak i postani učenik novinar

Objavljeno

-

Napisao/la

    71 pregleda

Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza namijenjen srednjoškolcima koji žele postati učenici novinari i naučiti više o športskom novinarstvu. Nakon tri godine stanke vraća se ponovno u sportskoj sezoni 2021./2022. godine i započinje prijavama svih zainteresiranih učenika srednjih škola.

Projekt „Igram, pišem, lajkam“ sportskog novinarstva nastavlja s radom u 2022. godini. Obnovljen je i proširen te će u modificiranom obliku obrazovati i uključitih novih 20-ak učenika novinara u aktivnosti školskog sporta.

Hrvatski školski sportski savez ove godine na sudjelovanje u projektu poziva sve zainteresirane učenice i učenike srednjih škola, a prijaviti se mogu sportskim novinarskim uratkom. Mora biti napisan ove školske godine i može biti: izvještaj sa školskog, županijskog ili poluzavršnog sportskog natjecanja, izvještaj s individualnog školskog sportskog događanja, članak ili reportaža o odabranom ili istaknutom sportu u školi, članak ili reportaža o sportskom timu u školi, članak ili intervju s istaknutim školskim sportašem ili profesorom, istraživački članak o tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, članak ili reportaža na posebnu temu (sport, rekreacija, važnost tjelesne aktivnosti, zdrav život) ili sportska fotoreportaža.

Prijave su otvorene te traju do 20. veljače 2022. godine, nakon čega HŠSS po jednog predstavnika iz svake županije poziva na trodnevni novinarski kamp u Poreč na kojem će naučiti glavne značajke sportskog novinarstva, pisati izvještaje sa školskih natjecanja, provoditi intervjue, stvarati sadržaj za društvene mreže te osnove fotografiranja i jednostavnih videa. S njima će raditi sportski novinari, sveučilišni profesori, ali i stručnjaci u području društvenih mreža i sportske fotografije te ih pripremiti za uspješno sudjelovanje na ostalim državnim prvenstvima.

Naime, svi će finalisti projekta nakon ove edukacije svoja novostečena znanja moći pokazati u praksi na nekom od nadolazećih državnih prvenstva te pisanjem, fotografiranjem i intervjuiranjem stvarati sadržaj koji će se ocijenjivati i na temelju kojeg će se odabrati pobjednici projekta.

Uključite se u projekt i postanite dio hrvatske sportske zajednice! Prijave traju do 20. veljače, a to možete učiniti ovdje.

Više o projektu čitajte na ovom linku.

Nastavi čitati

Aktualno

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

Objavljeno

-

Napisao/la

    127 pregleda

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio je svoj program.

„Na žalost, još jednu godinu uslijed mjera za sprječavanje širenja pandemije, Gradski muzej Vinkovci će u Noći muzeja sudjelovati samo online s dva predstavljanja muzejskih izdanja te jednim otvorenjem izložbe kojemu će nazočiti samo mediji”, ističe ravnatelj Hrvoje Vulić.

Tako će u četvrtak, 27. siječnja, u prostoru za privremene izložbe u prizemlju muzeja, u 13 sati, uz prijenos na društvenim mrežama, biti otvorena izložba „Avari i Slaveni južno od Drave”, zajednički projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci koji je pretprošle godine i nagrađen od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje.

„Iako je otvorenje planirano samo za medije, izložba se može posjetiti u redovno radno vrijeme muzeja i dobiti uvid u ekskluzivan materijal iz 13 muzeja i institucija iz Hrvatske po prvi put okupljen na jednom mjestu. Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je pak etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo. Izložba je nakon otvorenja u Zagrebu gostovala u Koprivnici i Puli te ju je do sada vidjelo više od 20.000 ljudi. Nakon Vinkovaca, izložba putuje u Slavonski Brod, Novu Gradišku i Viroviticu”, ističe Hrvoje Vulić.

Na samu Noć muzeja u petak, 28. siječnja, planirane su dvije promocije muzejskih publikacija.

Prva je slikovnica „Muzejske priče i jedna njuška”, rezultat suradnje Pedagoško-edukativne službe, Arheološkog, Etnološkog i Povijesnog odjela, a koja se može kupiti u suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci.

„Ovo je prva slikovnica Gradskog muzeja Vinkovci i nastala je u sklopu projekta Godine čitanja, a sadrži priče o raznim muzejskim predmetima koje su ispričali za njih odgovorni kustosi, oslikala Ivana Pjevac iz Vinkovaca, a na radionicama i igraonicama više od 1000 djece čitalo ih je terapijskom psu Belli, čija je voditeljica muzejska pedagoginja Iva Krolo”, ističe Vulić.

         

Drugo predstavljanje bit će ono kataloga „83. stoljeće Vinkovaca”, još jednog ploda suradnje više muzejskih odjela, Povijesnog, Arheološkog, Etnološkog i Galerijskog, a koji će nakon Noći muzeja također biti dostupan u muzejskoj Suvenirnici.

„Naime, 2020. godine Vinkovci su obilježili 100 godina od službenog proglašenja gradom 5. studenoga 1920. godine. Radi se o formalnoj odluci jer su Vinkovci već u drugoj polovici 19. stoljeća i po broju stanovnika i po sadržajima imali urbane elemente, ali svejedno označava trenutak od koji se Vinkovci službeno nazivaju gradom. Tim povodom Gradski muzej Vinkovci predstavio je izbor 100 najznačajnijih osoba u tih 100 godina na Trgu bana J. Šokčevića, međutim, zbog pandemijskih uvjeta morali smo odustati od ostalih izložbenih aktivnosti. No, bez obzira na to priredili smo katalog na 320 stranica koji kroz predmete koji se čuvaju u Muzeju i fotografije i dokumente, pokazuje razvoj grada i stanovništva u posljednjih 100 godina te predstavlja zanimljiv i vrijedan dokument o razvoju Vinkovaca”, ističe Hrvoje Vulić.

Predstavljanja će se moći pogledati kroz cijelu Noć muzeja na Facebook, Youtube i Instagram profilima muzeja, a vinkovački muzealci nadaju se kako će dogodine, u Noći muzeja 2023., opet moći otvoriti vrata posjetiteljima.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 4 sata

Pred nama je 55. revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama, prijave u tijeku

U Starim Mikanovcima, 19. veljače, bit će održana 55. po redu revija djevojaka  snaša i momaka u narodnim nošnjama, priredba...

Aktualnoprije 5 sati

Napiši članak i postani učenik novinar

„Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza namijenjen srednjoškolcima koji žele postati učenici novinari i naučiti...

Kulturaprije 6 sati

Vinkovačka gimnazija sudjeluje u projektu “Čitanje u fokusu”

Od prosinca prošle godine Gimnazija Matije Antuna Reljkovića sudjeluje u projektu „Čitanje u fokusu” u organizaciji Naklade Ljevak i Agencije...

Aktualnoprije 8 sati

Noć muzeja u Vinkovcima: Izložba i predstavljanje dvije publikacije

U uvjetima pandemije COVID-19 bolesti, na temelju preporuka Hrvatskog muzejskog društva, Gradski muzej Vinkovci i u ovogodišnjoj Noći muzeja prilagodio...

Aktualnoprije 9 sati

U Hrvatskoj 11.812 novooboljelih, preminule 64 osobe

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su od posljedica koronavirusa umrle 64 osobe, a potvrđeno je 11.812 novih slučajeva pa...

Aktualnoprije 9 sati

Još jedna online prijevara: Platio predujam za traktor, došao po njega i dočekala ga – izmišljena adresa

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je kako je jučer, 25. siječnja, 49-godišnjak iz Andrijaševaca prijavio policiji prijevaru prilikom kupnje traktora. Naime,...

Aktualnoprije 10 sati

Hrvatska večeras igra posljednju utakmicu na ovom Euru

Kauboji u posljednjem dvoboju igraju protiv velikog i ugodnog iznenađenja, reprezentacije Nizozemske. Iako ovaj susret nema nikakvu važnost, naši rukometaši...

Vijestiprije 11 sati

Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja “Tena i Tenica”

Natječaj “Tena i Tenica” pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni...

Najčitanije