14 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Pričom o vinkovačkim ženama iz povijesti Ivana i Tihana obilježile Majčin dan u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Danas se obilježava Majčin dan, a pokrenula ga je Anna Marie Jarvis koja je 12. svibnja 1907. godine gestom prema svojoj preminuloj majci podignula svijest o tome što majke znače. Dan je ovaj obilježen i u Vinkovcima, projektom “Žene ženama”  u organizaciji Turističke zajednice grada Vinkovaca, u sklopu kojeg su Tihana i Ivana, turistički vodiči, sa svojim sugrađanima podijelile povijesne značajke o vinkovačkim ženama.

“Anna Marie Jarvis, nakon godišnjice smrti svoje majke Marie, osnovala je Memorial meeting Mothers day na kojemu je u crkvi svim ženama dijelila bijele karanfile. Navedenom gestom je uspješno pokazala kako je bitno cijeniti prisutnost majke u našim životima”, ispričala je na današnjoj turi Tihana, dodavši kako je ovo nastavak ture organizirane i na Dan žena.

“Osmislili smo pomalo neobičan koncept, na tri lokacije koji su vodile tri žene i pričale priče o poznatim Vinkovčankama, a zbog iskazanog velikog interesa svih naših građana, priču ponavljamo i ove godine” objasnila je Ivana Popović, rekavši kako nijedna  tura nije ista pa tako nije bila ni ova.

Obilazak je krenuo od Prolaza Alojzije Ulman preko Dine Merhav pa do Marije Kozarac. “Svatko to je imalo poznavatelj vinkovačke povijesti, uvidjet će kako se radi o tri posve različite žene koje su bitne za život i povijest Vinkovaca”, kazala je Ivana.

Stalno se govori, kaže Ivana, kako živimo u muškom svijetu, muškarci su bolje plaćeni i ostali stereotipi, a “ovom turom želimo naglasak staviti na nas žene koje se moramo izborit za svoju poziciju u društvu”.

Činjenica je kako su sve ove velike žene prošle ispod radara kad je riječ o povijesti Vinkovaca. Tako se ovim projektom bude sjećanja na njih i ne dopušta da ih se zaboravi, ne samo na Majčin dan, nego na sve dane u godini.

Uz navedene tri žene, Ivana i Tihana u svojoj turi pričale su i o Lauri Klajn, “fićukajlama”(ženama koje su izvršavale kažnjavanje nad ženama), Katarini Žanić Michieli, Jasni Maretić-Diminić, Ivani Iskri Janošić, Nadi Pivac, Mariji Kozarac, Nadi Subotić, Vesni Tominac Matačić, Martini Stjepanović, Snježani Petika i Branki Batinić.

Osim o kratkim biografijama navedenih žena,  govorilo se i o običajima, odgoju i životu djevojaka i žena u povijesti Vinkovaca.

Kroz slavonku povijest, upravo su žene bile te koje su čuvale tradicijsku vrijednost običaja i jezika.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno