Među mnogim tužnim obljetnicama kojima se prisjećamo stradanja u Domovinskom ratu uslijed srbočetničke agresije na Hrvatsku, Vinkovci, ali i cijela Hrvatska i cijeli svijet na današnji dan trebaju se prisjetiti stravičnog kulturocida koji se dogodio u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine kada je agresorskim projektilima zapaljena Knjižnica u Vinkovcima. U plamenoj buktinji u potpunosti je uništena zgrada tadašnje Narodne knjižnice i čitaonice Vinkovci. Izgorio je cjelokupan fond Knjižnice koja je u tom trenutku posjedovala 75000 svezaka. knjiga, 1239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Izgorjela je kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.

Već u veljači 1992. godine, dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije, Knjižnica počinje s obnovom rada u zgradi u Gundulićevoj ulici broj 6, gdje se nalazi i danas. Godinama već čeka se novi prostor, a taj projekt sada je, kako ističu u Gradskoj upravi, pred samom realizacijom.

Podsjećajući kako je prošlo je 28 godina od potpunog uništenja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, danas je na njihovoj web stranici objavljen video uradak uz poruku:

“Izdvojite 4 minute i pogledajte kratki video uradak Stradanje vinkovačke Knjižnice koji donosi povijest naše Knjižnice od njenog osnutka do uništenja u noći 16. na 17. rujna 1991. godine”.