Kontaktirajte nas

Aktualno

Prije 43 godine na današnji dan pronađen je Orion

Objavljeno

-

Danas se navršavaju 43 godine kako su 21. ožujka 1978. godine, u arheološkom iskopavanju u središtu Vinkovaca pronađena dva iznimno vrijedna nalaza vučedolske kulture. Riječ je o posudi – kalendaru Orion, najstarijem europskom i indoeuropskom kalendaru i setu glinenih kalupa za lijevanje metalnih sjekira.

U Vinkovcima su 1977. i 1978. godine obavljena arheološka iskopavanja na lokaciji današnjega hotela Slavonija. Istraživanja je vodio dr.sc. Aleksandar Durman, profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Veliko arheološko iskopavanje temelja hotela Slavonija u Vinkovcima, ističe prof. Durman vodilo se od ljeta do kraja jeseni 1977. i gotovo cijeli šleper otkopanog, uglavnom keramičkog materijala dopremljen je u Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na doradu. Međutim, početkom sljedeće godine trebalo je dokopati još jedan dio temelja gdje se naknadno moralo ugraditi atomsko sklonište, koje prvotno nije planirano.

Tako se upravo atomskom skloništu može „zahvaliti” pronalazak najvrjednijih nalaza u ovim istraživanjima jer se u proširenoj sondi, u sloju koji pripada vučedolskoj kulturi na dubini 1,60 m, pojavila jedna kuća s posebnim ognjištem u njenoj sredini i više jama oko kuće. U jednoj jami otkopano je uz nekoliko cijelih i više oštećenih keramičkih posuda i set glinenih kalupa za lijevanje metalnih sjekira s rupom za nasad drške.

„Nekoliko godina kasnije tijekom obrade nalaza glineni jednodijelni i trodijelni kalupi su pokazali da se čitava serija ostava koje su nalažene godinama prije toga, a uvijek su nalažene izvan naselja s više identičnih sjekira, na prostoru od Panonske nizine do Grčke, može pripisati vučedolskoj kulturi. Tako se primjer ostave iz Brekinjske kod Pakraca s 50-ak identičnih sjekira, sve teške između 921 do 923 grama ili ostave na Borincima kod Vinkovaca nađene 1934. godine s 40 sjekira, kao i niz drugih ostava može pripisati vučedolskoj kulturi. Tako se sada zna da se prvo serijsko lijevanje oružja i oruđa u europskim prostorima veže uz vučedolsku kulturu i da se dogodilo iza 3000. godine prije Krista”, ističe prof. Durman.

Danas znamenita posuda – kalendar Orion još je malo sačekala na tumačenje u odnosu na kalupe, a onda se pokazala kao još jedno senzacionalno otkriće. Sam pronalazak Oriona na prvi dan proljeća više je nego zanimljiva podudarnost jer je Vučedolcima godina počinjala upravo s prvim danom proljeća

„Pokazalo da tri posude iz iste jame imaju također poseban značaj, jer se ukras na njima može vezati uz prikaz različitih zviježđa i planet Veneru, kao neka vrsta prvog slikovnog pisma. Tako jedna posuda s četiri ukrašena horizontalna niza, s 12 polja u svakom, predstavlja godinu s četiri godišnja doba i prikazuje najstariji europski, ali i indoeuropski kalendar. Tako se prema znaku u gornjem redu, koji uz dva Sunca prikazuje i zviježđe Orion, kojemu je 21. ožujka u vučedolsko vrijeme, dakle prije gotovo 5000 godina, bio zadnji dan pojave na nebu i nije ga bilo na nebu sve do pojave zime kada dominira na noćnom nebu. Nestanak Oriona, ili preciznije – tri zvijezde iz Orionovog pojasa – obilježio je kraj zime i početak nove godine. Tako je Vučedolcima godina počinjala s prvim danom proljeća Ostala tri horizontalna polja na posudi imaju znakove zviježđa koje se ističu u drugim godišnjim dobima – a prikazuju Plejade, Labuda, Kasiopeju, Blizance te Ribu (i Pegaza zajedno)”, ističe naš sugovornik dodajući kako ostale dvije pronađene atraktivne posude prikazuju Veneru u njenom kretanju oko Sunca, javljanju i nestajanju, kako se to vidi sa Zemlje.

Osim iščitavanja ovih nalaza i prezentacije u znanstvenim krugovima, prof. Durman značajno se angažirao i na njihovoj promociji kao velikog turističkog potencijala Vinkovaca.

„U smislu turističke promocije zapravo ih još uvijek nismo iskoristili kako treba, ali vjerujem da će i do toga doći. Međutim, ono što je važno, Vinkovci su najstariji europski grad, grad koji ima više od 8200 godina kontinuiteta života. Upravo u centru grada cijelo vrijeme pratimo, od 6200. godine prije Krista do danas, neprekinuti život na tom istom prostoru. Među brojnim vrijednim nalazima na prostoru Vinkovaca, koji se pronalaze i danas, ovaj je zanimljiv zato što se u jednoj jami pokazalo da negdje oko 2600. godine prije Krista imamo serijsku proizvodnju metala i da je istovremeno taj ljevač na svom stolu u radionici imao kalendar. To pokazuje da Europa civilizacijski ne kaska za najvišim civilizacijskim dometima starog Egipta i Mezopotamije i koliko su sami Vinkovci važni za razinu europske civilizacije”, ističe prof. Aleksandar Durman.

Aktualno

Objavljen raspored utrka u organizaciji Vinkovci HALF marathona

Objavljeno

-

Napisao/la

    101 pregleda
FOTO: Vinkovci HALF marathon

Vinkovci HALF marathon objavio je kalendar natjecanja za 2022. godinu.

Prva utrka na rasporedu je 26. ožujka (11 sati) kada će se održati Vinkovci Orion 5km, a starta se iz centra grada. Prijave su otvorene sve do 20. ožujka, a cijena kotizacije je 140 kuna. Cijena Early bird prijave (15.10.2021. – 01.02.2022.) iznosi 100 kuna.

Utrka Orient Express 10km na rasporedu je 23. travnja, također se starta iz centra grada, a početak Orient Express zakazan je za 16:30. Early bird prijave traju od 15.10.2021. do 1. ožujka, a cijena iznosi 100 kuna, dok redovna prijava traje od 1. ožujka do 14. travnja, a kotizacija je 140 kuna.

Valens Victorius utrka s preprekama održat će se 7. svibnja. Valens starta u 16:30, a cijena prijave, koja se može obaviti do 1. svibnja, iznosi 120 kuna.

Listopad je rezerviran za Vinkovci Half marathon, a krajem godine u sklopu Adventa u Vinkovcima održat će se Potraga za Božićnim blagom.

Sve detaljne informacije se mogu dobiti na Facebook stranici Vinkovci HALF marathon ili putem maila hklaric1@gmail.com.

Nastavi čitati

Aktualno

Remi Cibalije u prvoj pripremnoj utakmici

Objavljeno

-

Napisao/la

    118 pregleda
FOTO: HNK Cibalia

Nebeskoplavi su u Osijeku odradili prvi pripremni test u kojem su remizirali s drugom momčadi Osijeka.

Domaći su poveli u 11. minuti utakmice, a Vinkovčani su do izjednačenja došli preko Bubnjara u 38. minuti . S rezultatom 1:1 se otišlo na predah. U drugom dijelu utakmice do pogotka su prvi ponovno došli Osječani (u 77.), da bi za konačnih 2:2 u samom finišu utakmice pogodak postigao novopridošli stoper Leon Sopić koji je pospremio odbijanac nakon slobodnjaka Miljanića. Vidjeli smo i dva nova imena, radi se Šaravanji (vezni) koji je iz Njemačke stigao na probu te o Osmiću koji je stigao na posudbu iz mostarskog Veleža, a igra na poziciji veznjaka.

Početni sastav bio je Kovačević, Išasegi, Oršolić, Džaja, Stanić koji su činili zadnju liniju. Vezni red su držali Pušić, Pavlak i Osmić, dok su s krilne pozicije nadirali Bubnjar i Dogan, a u vrhu napada igrao je Jelić.

U drugom poluvremenu priliku su dobili Baždarić, Sopić, Bajić, Miljanić, Dyoke, Nikolić, Šaravanja, Janović, Valentić i Križanović.

Cibalia u četvrtak putuje za Medulin gdje će odraditi drugi dio priprema.

Na povratku u Vinkovce trupe Darka Jozinovića odigrat će još dvije pripremne utakmice, protiv Vukovara i Slavonije Požega.

Nastavi čitati

Aktualno

Ovogodišnji kalendar kluba brazilske jiu jitse Vinkovci prepun natjecanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    144 pregleda
FOTO: BJJ VInkovci

Iako smo dobro zagazili u siječanj 2022., to nije razlog da se s još jednim klubom ne osvrnemo na godinu za nama.

Barem malim dijelom jer planova za ovu ne nedostaje. Malo vremena za nas izdvojio je Mirko Erkapić, predsjednik kluba brazilske jiu jitsu Vinkovci te Jiu jitsu kluba Vinkovačke rode.

„S obzirom na to da je još bila ova pandemijska godina, relativno smo izvukli sve što smo mogli. U 7. mjesecu u Njemačkoj smo nastupili na Europskom prvenstvu, dali smo reprezentativca, Filip Marić je nastupio za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju u kategoriji do 69 kilograma”, rekao je Erkapić.

Filip je u konkurenciji od 30 boraca zauzeo izvrsno 7. mjesto. Nakon toga su uslijedila dva natjecanja, u Splitu i Zadru, na kojima su ostvarili fenomenalne rezultate gdje su se okitili s mnoštvom medalja, od zlata do bronce.

„Mislim da nismo mogli više, eventualno se možda izbaciti na nekakvo međunarodno natjecanje, ali dosta je sve to bilo otežano zbog same pandemije”, kazao je predsjednik BJJ Vinkovci.

Prošle godine su se najviše istaknuli rezultati Magdalene Bliml i Zvonimira Vida Lasića. Njih dvoje u petak putuju na AJP turnir u Kastvu, a zajedno s njima će nastupiti i trinaestogodišnji Domagoj Begonja koji je prošle godine imao dobre rezultate.

„Odlični su bili (op.a. Magdalena i Vid Lasić), trenutno su prvaci države i polažem velike nade u njih što se tiče budućnosti. Volio bih i za njih, isto kao i za Filipa, izboriti nekakav nastup za mladu reprezentaciju. Krajem ožujka na Kreti je Jiu Jitsu Europsko prvenstvo za mlađe uzraste”, prokomentirao je Mirko Erkapić te najavio jedno od brojnih natjecanja koja očekuju klub ove godine.

Iz kluba su najavili kako će se 15. listopada u Vinkovcima održati Jiu-Jitsu kup što je izvrsna prilika da ovaj borilački sport vidimo uživo.

„Očekujem da će se dosta ljudi prijaviti s obzirom na to da će turnir biti za sve dobne skupine. Inače u jesen nema ništa za mlađe uzraste, jedini je naš turnir, tako da očekujem puno mladih, a i seniora koji će ići nastupiti za reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Abu Dhabiju tri tjedna iza našeg turnira, da im to posluži kao nekakvo kontrolno natjecanje za samo prvenstvo”, istaknuo je Erkapić.

Svakako vrijedi izdvojiti kako će BJJ Vinkovci u srpnju organizirati ljetni kamp koji se održava na Boroviku. Trajat će četiri dana, a svakog dana će biti tri treninga dnevno. Prošle godine je sudjelovalo sedamdesetak vježbača iz cijele Hrvatske, a ovogodišnji cilj je brojka sto.

„Nešto smo mi planirali grappling organizirati još davnih dana, ali vidjet ćemo kako će cijela situacija s koronom proći te hoće li se i ovo moći odraditi što planiramo”, dodao je predsjednik BJJ Vinkovci.

Klub nove članove prima kroz cijelu godinu i svim zainteresiranima su vrata širom otvorena. Treninzi se održavaju u dvorani u Novom Selu na adresi Alojza Stepinca 101. Osim natjecateljske grupe, imaju i grupu za početnike koja trenira ponedjeljkom, srijedom i subotom, a istim danima imaju i djeca od osam do trinaest godina. Natjecateljska skupina treninge ima utorkom, četvrtkom i subotom.

„Neka dođu ljudi, neka probaju, bit će mi drago. Fali nam malo članstvo sad, pogotovo u mlađim uzrastima. Kako su se bili neki sportovi otvarali malo ranije nego što su se otvarali kontaktni sportovi u zatvorenim prostorima, dio djece nam je otišao u druge sportove i to se dogodilo par puta u godini što su za nas veliki šokovi, ali nadamo se kako će se to popraviti te da će malo više djece pristupiti treninzima”, poručio je Mirko Erkapić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

Objavljen raspored utrka u organizaciji Vinkovci HALF marathona

Vinkovci HALF marathon objavio je kalendar natjecanja za 2022. godinu. Prva utrka na rasporedu je 26. ožujka (11 sati) kada...

Vijestiprije 8 sati

Porezna objavila važan poziv

Porezna uprava uputila je danas poziv građanima rezidentima Republike Hrvatske na dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka, s obzirom na to da...

Aktualnoprije 9 sati

Remi Cibalije u prvoj pripremnoj utakmici

Nebeskoplavi su u Osijeku odradili prvi pripremni test u kojem su remizirali s drugom momčadi Osijeka. Domaći su poveli u...

Aktualnoprije 11 sati

Ovogodišnji kalendar kluba brazilske jiu jitse Vinkovci prepun natjecanja

Iako smo dobro zagazili u siječanj 2022., to nije razlog da se s još jednim klubom ne osvrnemo na godinu...

Aktualnoprije 12 sati

Najviše prijava iz Vukovarsko-srijemske županije

Na javni poziv Fonda za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pristiglo je 8.495 zahtjeva iz svih dijelova Hrvatske. Zbog velikog...

koronavirusprije 13 sati

Hrvatska bilježi 7.548 novooboljelih, umrlo je 55 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 7.548 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 55 osoba, izvijestio je...

Aktualnoprije 14 sati

Roberta Metsola nova je predsjednica Europskog parlamenta

Nova predsjednica Europskog parlamenta malteška je pučanka Roberta Metsola koja je pobijedila u prvom krugu izbora s osvojenih 458 glasova...

Aktualnoprije 15 sati

Poziv za iskaz interesa korisnika – investitora budućih logističko-distributivnih centara za voće i povrće

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o donošenju Operativnog programa jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje od...

Najčitanije