14 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

Prije 43 godine na današnji dan pronađen je Orion

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Danas se navršavaju 43 godine kako su 21. ožujka 1978. godine, u arheološkom iskopavanju u središtu Vinkovaca pronađena dva iznimno vrijedna nalaza vučedolske kulture. Riječ je o posudi – kalendaru Orion, najstarijem europskom i indoeuropskom kalendaru i setu glinenih kalupa za lijevanje metalnih sjekira.

U Vinkovcima su 1977. i 1978. godine obavljena arheološka iskopavanja na lokaciji današnjega hotela Slavonija. Istraživanja je vodio dr.sc. Aleksandar Durman, profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Veliko arheološko iskopavanje temelja hotela Slavonija u Vinkovcima, ističe prof. Durman vodilo se od ljeta do kraja jeseni 1977. i gotovo cijeli šleper otkopanog, uglavnom keramičkog materijala dopremljen je u Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na doradu. Međutim, početkom sljedeće godine trebalo je dokopati još jedan dio temelja gdje se naknadno moralo ugraditi atomsko sklonište, koje prvotno nije planirano.

Tako se upravo atomskom skloništu može „zahvaliti” pronalazak najvrjednijih nalaza u ovim istraživanjima jer se u proširenoj sondi, u sloju koji pripada vučedolskoj kulturi na dubini 1,60 m, pojavila jedna kuća s posebnim ognjištem u njenoj sredini i više jama oko kuće. U jednoj jami otkopano je uz nekoliko cijelih i više oštećenih keramičkih posuda i set glinenih kalupa za lijevanje metalnih sjekira s rupom za nasad drške.

„Nekoliko godina kasnije tijekom obrade nalaza glineni jednodijelni i trodijelni kalupi su pokazali da se čitava serija ostava koje su nalažene godinama prije toga, a uvijek su nalažene izvan naselja s više identičnih sjekira, na prostoru od Panonske nizine do Grčke, može pripisati vučedolskoj kulturi. Tako se primjer ostave iz Brekinjske kod Pakraca s 50-ak identičnih sjekira, sve teške između 921 do 923 grama ili ostave na Borincima kod Vinkovaca nađene 1934. godine s 40 sjekira, kao i niz drugih ostava može pripisati vučedolskoj kulturi. Tako se sada zna da se prvo serijsko lijevanje oružja i oruđa u europskim prostorima veže uz vučedolsku kulturu i da se dogodilo iza 3000. godine prije Krista”, ističe prof. Durman.

Danas znamenita posuda – kalendar Orion još je malo sačekala na tumačenje u odnosu na kalupe, a onda se pokazala kao još jedno senzacionalno otkriće. Sam pronalazak Oriona na prvi dan proljeća više je nego zanimljiva podudarnost jer je Vučedolcima godina počinjala upravo s prvim danom proljeća

„Pokazalo da tri posude iz iste jame imaju također poseban značaj, jer se ukras na njima može vezati uz prikaz različitih zviježđa i planet Veneru, kao neka vrsta prvog slikovnog pisma. Tako jedna posuda s četiri ukrašena horizontalna niza, s 12 polja u svakom, predstavlja godinu s četiri godišnja doba i prikazuje najstariji europski, ali i indoeuropski kalendar. Tako se prema znaku u gornjem redu, koji uz dva Sunca prikazuje i zviježđe Orion, kojemu je 21. ožujka u vučedolsko vrijeme, dakle prije gotovo 5000 godina, bio zadnji dan pojave na nebu i nije ga bilo na nebu sve do pojave zime kada dominira na noćnom nebu. Nestanak Oriona, ili preciznije – tri zvijezde iz Orionovog pojasa – obilježio je kraj zime i početak nove godine. Tako je Vučedolcima godina počinjala s prvim danom proljeća Ostala tri horizontalna polja na posudi imaju znakove zviježđa koje se ističu u drugim godišnjim dobima – a prikazuju Plejade, Labuda, Kasiopeju, Blizance te Ribu (i Pegaza zajedno)”, ističe naš sugovornik dodajući kako ostale dvije pronađene atraktivne posude prikazuju Veneru u njenom kretanju oko Sunca, javljanju i nestajanju, kako se to vidi sa Zemlje.

Osim iščitavanja ovih nalaza i prezentacije u znanstvenim krugovima, prof. Durman značajno se angažirao i na njihovoj promociji kao velikog turističkog potencijala Vinkovaca.

„U smislu turističke promocije zapravo ih još uvijek nismo iskoristili kako treba, ali vjerujem da će i do toga doći. Međutim, ono što je važno, Vinkovci su najstariji europski grad, grad koji ima više od 8200 godina kontinuiteta života. Upravo u centru grada cijelo vrijeme pratimo, od 6200. godine prije Krista do danas, neprekinuti život na tom istom prostoru. Među brojnim vrijednim nalazima na prostoru Vinkovaca, koji se pronalaze i danas, ovaj je zanimljiv zato što se u jednoj jami pokazalo da negdje oko 2600. godine prije Krista imamo serijsku proizvodnju metala i da je istovremeno taj ljevač na svom stolu u radionici imao kalendar. To pokazuje da Europa civilizacijski ne kaska za najvišim civilizacijskim dometima starog Egipta i Mezopotamije i koliko su sami Vinkovci važni za razinu europske civilizacije”, ističe prof. Aleksandar Durman.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno