15 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Prije kiše (1994.)

Više od autora

- vl promo-‘Prije kiše’ osvojio je Zlatnoga lava na Venecijanskom festivalu 1994. Ovaj art film podijeljen je u tri zasebne priče koje se isprepleću istim motivima i likovima. Radnja prve priče, ‘Words’, zbiva se u pravoslavnom makedonskom samostanu, u kojemu mlada Albanka, bježeći pred Makedoncima koji joj se žele osvetiti pod sumnjom da je ubila jednoga od njih, traži utočište. Ono joj pruža mladi, suosjećajni monah.

Radnja druge priče, ‘Faces’, zbiva se u Londonu, u kojemu urednica časopisa raščišćava pitanja trudnoće i braka s otuđenim suprugom, a u vezi je sa svojim suradnikom, fotografom makedonskog podrijetla.
U posljednjem dijelu ‘Pictures’ spomenuti se fotograf vraća nakon šesnaest godina u rodno selo u kojemu ne jenjavaju sukobi lokalnih pravoslavaca i Albanaca.

‘Prije kiše’ dugometražni je prvijenac redatelja Milče Mančevskoga. Tri suptilne priče koje povezuju motivi ratne agresije i osvete, no i želje za ljubavlju i potrebom da se mržnja prevlada, uspjele su stvoriti originalan pogled na situaciju na tlu današnje Europe. Ono što osobito plijeni pažnju je izuzetno slikovno bogatstvo filma, jasno definiranih obrisa i zagasitih boja egzotičnoga krajolika, te sjajna, osuvremenjena autohtona glazba. Izvrsne glumce predvode Rade Šerbedžija (San o ruži, Oči širom zatvorene) te odmjerena i pomalo hladna britanska glumica Katrin Cartlidge (Razgolićeni, Lomeći valove).

PRIJE KIŠE [TRAILER, 1994]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno