2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Prijem nacionalnih manjina u Vukovaru

Više od autora

- vl promo-Početkom svibnja provedeni su izbori za predstavnike nacionalnih manjina, a nedavno su i konstituirana vijeća predstavnika mađarske, slovačke, rusinske, srpske te bošnjačke nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tim povodom župan Božo Galić primio je sa svojim zamjenicima Josipom Dabrom i Đorđem Ćurčićem u palači Srijem u Vukovaru novoizabrane predsjednike vijeća i predstavnike nacionalnih manjina vukovarsko-srijemske županije.

Naglasio je kako su uvijek imali dobru suradnju s vijećima nacionalnih manjina te da će se ona nastaviti i u buduće kroz Koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

“Nacionalne manjine bogatstvo su naše županije i Hrvatske. Odnosi s pojedinim državama puno se bolje grade na osnovu dobre suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina”,  poručio je župan.

Milan Pucovski, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine VSŽ izjavio je kako planiraju ostvariti, među ostalim, gospodarsku i turističku suradnju s Bratislavskom župom iz Slovačke te s Vojvodinom.

“Rusina je na zadnjem popisu bilo oko 2.000, a sada ih je oko 1.300 pa se prvenstveno treba baviti tim problemom”, istaknuo je Joakim Erdelji, predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine VSŽ.

Svetislav Mikerević predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine VSŽ istaknuo je kako će se i nadalje zalagati za ravnopravnost svih nacionalnih manjina.

Potrebno je raditi na očuvanju tradicije te da njemačka nacionalna manjina može biti poveznica za gospodarsku suradnju s Njemačkom i Austrijom”, dodala je Martina Uglik, zamjenica predstavnice njemačke nacionalne manjine VSŽ.

Na prijemu kod župana nazočni su bili pripadnici sedam nacionalnih manjina – bošnjačke, rusinske, slovačke, srpske, albanske, njemačke i ukrajinske. Prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine, svaki peti stanovnik Vukovarsko-srijemske županije pripadnik je nacionalne manjine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno