33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Prijenos znanja i inovacija u poljoprivredi na slavonska polja

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Kao dio potpore Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, predstavnici Svjetske banke jučer su u Slavonskom Brodu održali radni sastanak s ključnim dionicima, vezan uz poljoprivredu i agrobiznis industriju u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Ovom drugom strateškom dijalogu odazvali su se predstavnici Ministarstva poljoprivrede, jedinica lokalne i regionalne samouprave, visokoobrazovnih institucija te realnog sektora kako bi se predstavile inicijalne preporuke za poljoprivredno-prehrambenu industriju te razmotrile mogućnosti za povećanje ukupnog ekonomskog rezultata poljoprivredne proizvodnje.

Inicijalne preporuke za poljoprivredno-prehrambenu industriju ispred tima Svjetske banke predstavili su Austin Kilroy i Hans Kordik koji su naglasak stavili na prijenos znanja i inovacija u poljoprivredi na slavonska polja. 

Uspješne priče predstavili su lokalni poduzetnici iz poljoprivrednog sektora na temu suradnje među farmerima i vertikalne integracije za bolju integraciju malih zakupaca u poljoprivredno-prehrambeni lanac vrijednosti, te novih usjeva s većom dodanom vrijednosti za slavonske farmere. Primjer dobre prakse stvaranja održive veće domaće vrijednosti došao je iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je kroz studiju uspješnosti u kooperativi “Vinkovci asparagus” poduzetnik Mirko Bošković demonstrirao razloge i cijeli vremenski slijed prepreka, ali i koristi koje su povrtlari sa šireg područja Vinkovaca ostvarili ulaskom u ovu granu poljoprivrede. Pri tome su analizirani edukativno-inovativni koraci, financijske prepreke i učinci, višestruko godišnje povećanje proizvodnje te kanali distribucije.

Kako bi se zatvorio cijeli ciklus maksimalizacije proizvodnje, ali i ostvarile maksimalno željene ekonomske koristi povrtlarske proizvodnje, upravo na primjeru udruženja “Vinkovci asparagus”, Vukovarsko-srijemska županija pokrenula je projekt Agrotehnološkog centra u Cerni, koji je predstavio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Mario Bušić.

Na ovom sastanku ispred Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije sudjelovali su voditeljica Odjela za pripremu programa i projekata Zrinka Lončar, te viši savjetnik Hrvoje Niče.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno