19 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Prilagodite vožnju vremenskim i uvjetima na cesti

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Za ovaj vikend, kao i za naredni tjedan najavljene su promjenjive vremenske prilike s niskim temperaturama. Kako upozoravaju iz policije, u takvim okolnostima kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Stoga je potrebno prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporuka je da se vozilo opremi zimskim gumama koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume.

“Vezano uz smanjenu vidljivost zbog ranijih noćnih uvjeta, ali i moguće magle, podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine. Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da je pješak koji se kreće kolnikom dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, a za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna”, poručuju iz policije.


Dodaju da se tijekom protekloga tjedna dogodilo nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama, odnosno smrtno stradalim osobama. Nesreće su se uglavnom dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika ili vozilom prešli na suprotnu stranu kolnika i sudarili se s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, kao i nepropisnom brzinom.

Stoga ponovno upozoravaju vozače da u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste. “Potrebno je osvrnuti se i na nadolazeće novogodišnje blagdane tijekom kojih se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske. Također se očekuje i povećan broj stranih državljana, koji su odabrali Hrvatsku za posjet adventima koji se obilježavaju u sve više gradova, odnosno kao svoju novogodišnju destinaciju. U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise. Kako smo već ranije najavili policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. “četiri glavne ubojice u prometu”, odnosno alkohola, brzine, sigurnosnog pojasa i mobitela, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, recidivistima”, upozoravaju iz policije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno