Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije izvijestila je o mogućnostima stažiranja u Europskom parlamentu i to na dva načina: stažiranje u Glavnom tajništvu i stažiranje u uredu zastupnika Europskog parlamenta.

Stažiranje u Glavnom tajništvu stipendira se stipendijom Schuman i plaćena su stažiranja u jednom od službenih mjesta rada Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu ili u njegovim uredima za vezu u državama članicama.

Stipendije Schuman traju pet mjeseci. Za razdoblje od 1. listopada do 28. veljače prijave traju od 1. do 30. lipnja, a za razdoblje od 1. ožujka do 31. srpnja prijave traju od 1. do 30. studenog. Kandidat mora biti punoljetan, državljanin zemlje članice EU ili kandidatkinje, imati sveučilišnu diplomu, odlično poznavati jedan od službenih jezika EU i drugi, dostaviti potvrdu o nekažnjavanju, ne smije prethodno raditi ni stažirati više od dva mjeseca u nekoj od institucija EU i šest mjeseci prije stažiranja ne smije sudjelovati u studijskim posjetima Glavnog tajništva EU parlamenta.

Stažiranje u uredu zastupnika odnosi se na plaćeno stažiranje u prostorima Europskog parlamenta u Bruxellesu koje može obogatiti obrazovanje i strukovno osposobljavanje. Stažiranje traje od šest tjedana do pet uzastopnih mjeseci, o njemu odlučuje zastupnik koji ga dodjeljuje i ono može početi bilo kada u godini. Stažisti primaju mjesečnu naknadu u iznosu o 816 do 1.339 eura za ugovor na puno radno vrijeme, a uvjeti koje kandidat mora ispunjavati su jednaki kao i za stipendiju Schuman.

Više informacija pronađite ovdje.