Veleposlanica Bugarske u Hrvatskoj Genka Georgieva, posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju koju je odabrala za svoj prvi službeni posjet jednoj hrvatskoj županiji. Tom prilikom veleposlanicu Georgievu primio je u Palači Srijem u Vukovaru župan Božo Galić, te upoznao veleposlanicu s aktualnom situacijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na sastanku veleposlanica Georgieva navela je kako Bugarska traži prilike za unapređivanje obostrane suradnje i na regionalnoj razini, koju vide na području transporta i lučke infrastrukture, poljoprivrede, drvnog sektora i turizma. Navela je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima tek 9 Bugara, ali su dobro integrirani u hrvatsko društvo i žele doprinositi prijateljskoj suradnji dvije države kroz kulturno-turističku i gospodarsku suradnju.

Župan Galić istaknuo je zadovoljstvo posjetom veleposlanice Bugarske u našoj županiji te je rekao kako nas uspješno povezuje rijeka Dunav, Dunavska strategija i članstvo u Europskoj uniji. Potencijal suradnje postoji na puno područja, osobito u poljoprivrednom i drvnom sektoru te u području prometa i transporta. Naveo je kako naše tvrtke uspješno surađuju sa Bugarskom te primarno izvoze kombajne za žetvu i vršidbu kao i bijeli šećer. U okviru ukupne robne razmjene između RH i Bugarske tijekom 2017. godine Hrvatska je izvezla robu u vrijednosti 104,6 milijuna kuna čega 1,65 milijuna otpada na Vukovarsko-srijemsku županiju, dok je istovremeno uvezla robu u vrijednosti 163,3 milijuna kuna od čega na našu županiju otpada 3,2 milijuna kuna.

Veleposlanica Georgieva je tom prigodom poklonila je županu Galiću kravatu, koju su Bugari koristili u vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2018.godine, kao simbol u znak podrške predsjedanja Hrvatske u prvoj polovini 2020. godine. Župan Galić je isto tako poklonio veleposlanici prigodni suvenir koji karakterizira Vukovarsko-srijemsku županiju – Vučedolska golubica mira.