16 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 2. listopada 2023.

Privatna okupljanja i svečanosti ograničena na deset osoba, ograničava se i okupljanje na dva kućanstva

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U Hrvatskoj danas imamo 3.272 novih slučajeva zaraze, obavljeno je 10.849 testiranja. Na bolničkom liječenju je 2.918 bolesnika. Ukupno je preminulo 68 osoba. Preminula je osoba koja je imala 27 godina, a prema informacijama radilo se o urinarnoj infekciji. “Incidencija nam je 579, nalazimo se, prema dvotjednoj incidenciji, na 25. mjestu među 27 europskih država, višu imaju Luksemburg i Litva”, kazao je na današnjoj medijskoj konferenciji Stožera ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, prenosi Večernji list. Ministar Vili Beroš naglasio je pak kako oni koji prebole koronu ipak mogu i dalje prenijeti zarazu. “Ovaj virus nas je osudio na zajedništvo, moramo biti upućeni jedni na druge. Ako neki pojedinac ne nosi masku može zaraziti sebe i druge. Isto je sa cjepivom. Cjepivom štitimo sebe i sve druge”, dodao je.

Ministar Božinović poručio je kako se nastavljaju aktualne mjere uz neke iznimke. Naime, privatna okupljanja i svečanosti također su ograničena na 10 osoba, a ograničava se i okupljanje na dva kućanstva.

Misna slavlja se održavaju putem radija i TV-a, osim za Badnjak i Božić kada će bit dopuštene iznimke, uz posebne mjere. Kod kina i kazališta mora biti osigurano sedam četvornih metara površine. Zabranjuju se napuštanje mjesta prebivališta, zabranjuju se i putovanja izvan matične županije. Zabrana napuštanja županije, pojašnjeno je, neće se odnositi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, diplomatsko osoblje. “Riječ je o dva tjedna, apeliramo na sve da se suzdrže od putovanja i okupljanja i druženja. Ja znam da su brojne firme uporavo u ovo vrijeme bile sklone poticati da djelatnici uzmu godišnji. Poslodavci će propusnice tražiti od Stožera, već imamo upite i radi se na tome”, kazao je Božinović.

Upute za vjerska okupljanja odnose se na apel crkvama da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi vrijedi ona horizonatlna mjera o okupljanju 25 ljudi.

Bit će i mjera da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, pa se preporuča odrediti klupe za vjernike iz istog kučanstva. Važno je istaknuti kako se u ponedjeljak, 21. prosinca u ponoć nastavlja temeljna odluka, a u srijedu 23. prosinca stupa na snagu odluka o zabrani napuštanja županija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno