U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je upriličena tradicionalna svečanost dodjele priznanja višestrukim darovateljima krvi u povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi, 25. listopada. U nazočnosti predstavnika gradskih društava Hrvatskog Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, priznanja Hrvatskog Crvenog križa za 35, 50, 55, 75 i 100 darivanja krvi i darove Vukovarsko-srijemske županije darovateljicama i darovateljima krvi s područja županije, uručili su župan vukovarskosrijemski Božo Galić i predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije dr. Mato Karalić.
Tradicionalno zahvaljujemo ljudima koji daju dio sebe da bi pomogli drugima pa tako i ove godine. Hvala im svima, istaknuo je župan Božo Galić.
Mi smo danas ovdje na svečanosti dodjele priznanja dragovoljnim darovateljima koji su rekorderi, a dolaze iz gradskih društava Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja. Žene s 35 i 55 darivanja krvi i muškarci s 50, 75 i 100 darivanja krvi. Ako znamo da žene svaka četiri mjeseca mogu dati krv, a muškarci svaka tri mjeseca, onda možete zamisliti koliko je to godina darivanja i koja je to količina krvi. Ovo danas zahvala je tim upornim ljudima”, istaknuo je dr. Mato Karalić.
A kako se moglo čuti niti epidemija novog koronavirusa nije omela djelatnike Crvenog križa i darovatelje u organizaciji odnosno sudjelovanju u akcijama darivanja krvi, koje se provode uz poštivanje svih potrebnih epidemioloških mjera, a plan za prvih devet mjeseci je i premašen. Za 2020. godinu, naime, plan je prikupiti 4.300 doza, a do kraja rujna već su prikupljene 3.653 doze, što iznosi 116 % od plana za prvih 9 mjeseci. Prvi put krv je darovalo 329 osoba, odnosno 9 % od ukupnog broja.
Bronačni znak Crvenog križa i zahvalnicu danas su primili 3 darovateljice za 35 darivanja i 26 darovatelja za 50 darivanja. Srebrni znak i zahvalnicu primili su jedna darovateljica za 55 darivanja i 9 darovatelja za 75 darivanja. Zlatni znak i zahvalnicu za 100 puta darovanu krv primila su dvojica darovatelja: Nikola Korovljević iz Posavskih Podgajaca i Slavko Marković iz Županje.
Puno je godina prošlo od prvog darivanja. Bilo mi je drago sve to vrijeme sudjelovati u akcijama dragovoljnog darivanja krvi. Počeo sam 1973. godine kao 20-godišnji student, a potaknuo me u stvari moj otac, koji je također bio dragovoljni darovatelj krvi. Gledajući i slušajući njega i ja sam krenuo u to i kroz sve ove godine imam samo pozitivno iskustvo. Sada, nažalost, dolazim u te godine kada moram prestati. Još nekoliko darivanja i gotovo”, istaknuo je ovom prilikom Slavko Marković.