4 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Priznata četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ za meso peradi

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, 3. listopada doneseno je Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Kako bi koristio oznaku, proizvođač mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (meso peradi) sa Specifikacijom „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja. Svi detalji o sustavu „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ nalaze se na poveznici.

Sve je više proizvođača uključenih u nacionalni sustav poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške.

Zatim je uslijedio Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja koji je podnijela Udruga za znanost o peradi te se od veljače ove godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.

Treći sektor koji je prepoznao važnost ovoga nacionalnog sustava je sektor proizvodnje povrća, pri čemu je Zajednica udruga hrvatskih povrćara podnijela zahtjev za priznavanje, a na tržištu se već mogu kupiti rajčice, luk, raštika i krumpir koji su označeni ovim znakom.

Kako je početkom tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Popis certificiranih proizvođača u sustavu možete pronaći na poveznici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno