16 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Priznata je treća oznaka ”Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ za povrće

Više od autora

- vl promo-

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta” za povrće što će potrošačima biti potvrda kako s radi o povrću domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje.

Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Sektor proizvodnje voća prvi je prepoznao prednost ovog sustava te se od listopada 2021. godine mogu pronaći jabuke s oznakom „„Dokazana kvaliteta – Hrvatska“, a ubrzo bi se i druge vrste voća trebale nositi navedenu oznaku. Osim voćara, i sektor konzumnih jaja zaštitio je svoje proizvode navedenom oznakom.

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.


Proizvođač da bi iskoristio oznako mora odabrati delegirano tijelo te podnijeti zahtjev za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda (povrće), sa Specifikacijom „Dokazana kvaliteta“ povrće. Potvrđivanje se provodi temeljem Plana kontrole Dokazana kvaliteta za povrće odnosno dokumenta koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede. Postupak može se pokrenuti pojedinačno ili ga može podnijeti skupina proizvođača (grupna certifikacija).

Nakon što delegirano tijelo utvrdi da proizvođač proizvod proizvodi u skladu sa priznatom Specifikacijom, izdaje mu Potvrdu o sukladnosti i tek tada proizvod može biti označen znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska.“

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno