17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Problem jeftinog uvoznog meda

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U europskom udruženju poljoprivrednika primijetili su značajnu razliku u cijeni meda u Kini i u Europi, naknadna istraživanja potvrdila su sumnju da Kinezi miješaju šećerni sirup u med koji izvoze, a to je nemoguće otkriti prilikom uvoza, odnosno pri pregledu zapakirane robe.

Iz ovog su udruženja stoga poručili da je zbog takvog načina u pitanju održivost europskog pčelarstva, jer Europska unija godišnje uvozi gotovo 80.000 tona takvog meda iz Kine. Omjer miješanja različitih supstanci i meda može doseći i do 70%, tako da pakiranje od jednog kilograma sadrži samo 30% pravog meda.

Problema s uvoznim medom ima puno, baš kao i s uvozom svih ostalih prehrambenih proizvoda. Domaći proizvođači nikako ne mogu cijenom konkurirati velikim zemljama kao što je Kina. Najviše problema upravo oko prodaje meda jer na tržištu ima previše nekvalitetnog uvoznog meda po nerazumno niskim cijenama. Nemam ništa protiv slobodnog tržišta ali naša politika, ova Vlada kao i bilo koja druga u budućnosti konačno mora naći načina da bez obzira na cijenu zaštiti i u prvi plan stavi domaćeg proizvođača i plasman naših domaćih proizvoda. Vjerujem da će se nakon ove krize s koronavirusom odgovorni shvatiti koliko je važna do sad pomalo zapostavljena domaća proizvodnja hrane”, ističe vinkovački pčelar Goran Ferbežar, kojeg smo pitali da nam prokomentira problem uvoznog meda.

Baš kada je u pitanju med mišljenja je da bi dobra mjera bilo uvođenje obveze da se na etiketi na staklenkama jasno naznači osim da je med iz uvoza, iz koje je zemlje i koliki je postotak domaćeg meda u odnosu prema uvoznom u mješavinama meda iz EU i izvan EU, s kojima se na policama trgovačkih lanaca domaći kupci stalno susreću.Nakon vrlo loše prošle godine, kada je većina pčelara imala velikih problema u svojim košnicama, za sada ove godine mogu biti zadovoljni. “Što se tiče prezimljavanja pčelinjih društava, kako po broju tako i po snazi prezimljenih zajednica, vrlo sam optimističan. Sezona se već uvelike zahuktala, voćna paša je u tijeku, a kroz nekoliko dana očekujemo otvaranje prvih polja uljane repice. Poučen iskustvom i budući da u “tvornici pod vedrim nebom” uvelike ovisimo o vremenskim uvjetima nisam sklon prognoziranju i mogu samo reci da se kao i uvijek nadam najboljoj pčelarskoj mednoj sezoni i svim svojim kolegama pčelarima poželjeti isto”, objašnjava Ferbežar.

Dodaje da prodaja meda u ovim danima krize ide dosta slabije nego inače. Osim na kućnom pragu, svoje pčelinje proizvode do sada je prodavao i na vinkovačkoj tržnici na koju sada ne ide.

“Otkazani su također i neki sajmovi kao i suradnje sa nekim trgovinama s kojima surađujemo. Također zbog smanjenog kretanja ljudi i kraćega radnog vremena promet u našoj trgovini zdrave hrane EkoVita kako meda tako i ostalih proizvoda je prepolovljen. Početkom ove krize pokrenuli smo i web shop www.eko-vita.hr preko kojeg naši kupci mogu doći do proizvoda koji im budu dostavljeni na kućni prag”, ističe Goran, koji je iskoristio priliku i pohvalio gospodarske mjere Vlade koje, kako kaže, u ovim trenucima uvelike pomažu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno