Ispred spomenika Presvetog Trojstva u centru grada večeras se okupilo stotinjak naših građana kako bi podržali inicijativu “40 dana za život“. U sklopu te inicijative večeras je tako održana marijanska procesija pod nazivom “Za život“ koja za cilj ima poticanje kulture života i molitve za naš grad, naše obitelji, mlade, djecu, trudnice, nerođene i medicinsko osoblje.

U nadi da će i na ovaj način potaknuti na molitvu, bdjenje i razvoj kulture života u Vinkovcima, okolici i Hrvatskoj, inicijativa “40 dana za život“ Vinkovci po prvi put organizirala je marijansku procesiju “Za život“ i u našemu gradu. Ona se organizira u gradovima diljem Hrvatske, a predstavlja  uvodni događaj u jesensku molitvenu kampanju koja počinje 25. rujna. Inicijativa se događa dva puta godišnje – u jesen i u Korizmi. Traje po 40 dana i uključuje molitve pred bolnicama, post i miroljubivo bdjenje za zaštitu nerođenih i prestanak pobačaja u Hrvatskoj i svijetu.

“Marijanska procesija je uvod u sve te događaje i jedan od događaja koji ćemo imati ove jeseni. U petak imamo Večer slavljenja koju predvodi DUHOS band u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina u Novom Selu, a koju također organizira inicijativa “40 dana za život“ grada Vinkovaca. Važno je spomenuti i kako je ovo prvi puta da će se u Vinkovcima Večer slavljenja dogoditi na ovakav način, pa smo ponosni da smo otvorili put da se ovako nešto dogodi u našemu gradu“, rekao je voditelj Josip Matezović.

Inicijativa “40 dana za život“ i udruga “Hrvatska za život“ pod kojom inicijativa djeluje nedavno je blagoslovljena i posvećena Bezgrješnom srcu Marijinom, tako da na taj način žele odati počast i uzeti Mariju kao zaštitnicu svega onoga što rade, uteći se njoj kao vjernici i katolici te kroz molitvu javno svjedočiti svoju vjeru. Molit će tako zagovor Blažene Djevice Marije za prestanak pobačaja i zaštite nerođenih.

Okupljanje i formiranje procesije započelo je ispred spomenika Presvetoga Trojstva odakle se krenulo prema mjestu bdjenja Inicijative “40 dana za život”, a to su ginekološke ambulantama u ulici Hrvatskih kraljeva. Procesija je okupila samce i obitelji, mlade i stare, trudnice, bolesne i zdrave, muškarci su nosili kip Blažene Djevice Marije, a organiziran je i zbor koji je pjevao marijanske pjesme. Vjernici su sa sobom ponijeli i lampione, a do ginekoloških ambulanti kretali su se uz policijsku zaštitu. Spomenuto mjesto bit će mjesto bdjenja sljedećih 40 dana.