U Vukovaru je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila nacrt Strategije hrvatske poljoprivrede i akvakulture za razdoblje 2020. – 2030. godine poručivši kako je cilj bolje povezati ratarsku proizvodnju s prerađivačkom industrijom i sektorom stočarstva i na taj način iskoristiti sve potencijale.

Izrada strategije počela je u listopadu 2018. godine i u njenoj izradi sudjelovali su i stručnjaci Svjetske banke. Ministrica Vučković istaknula je kako obiteljska poljoprivredna gospodarstva i dalje ostaju temelj razvoja hrvatske poljoprivrede, ali ih je potrebno ojačati i jedna od mjera za to bit će učinkovitija i pravednija raspodjela izravnih plaćanja.

„U Strategiji smo istaknuli šest osnovnih grupa poput povećanja produktivnosti u hrvatskoj poljoprivredi, povećanja otpornosti na klimatske promjene, efikasnije korištenje zemljišta, povećanja konkurentnosti cijeloga našega prehrambenoga lanca, iskorištavanja novih mogućnosti te stvaranje jednoga jedinstvenoga primjenjivoga centra znanja u poljoprivredi između svih dionika“, rekla je ministrica.

Napomenula je kako je cilj do 2030. godine tov svinja iz domaćega uzgoja povećati za 35 posto, a tov goveda za 20 posto. Da bi se to moglo napraviti, neophodno je povećati produktivnost u hrvatskoj poljoprivredi za čak 125 posto. Tu je i niz drugih specifičnih ciljeva kao i uspostavljanje vertikalne povezanosti s prerađivačkom industrijom. 

Ovom prilikom ukazala je i na niz projekata koji se provode kao što je 17 projekata za navodnjavanje 7.000 hektara od kojih su dva u Vukovarsko – srijemskoj županiji. U slijedeće 4 godine plan je realizirati projekte za navodnjavanje još 7.000 hektara. Najavila je i dalje jačanje kapaciteta OPG-ova koji čine više od 95 posto organizacijskih oblika u poljoprivredi pri čemu će se više pozornosti dati na „učinkovitijoj i pravednijoj raspodjeli izravnih plaćanja potpora dohotka.

Podsjetila je i da je u okviru Programa ruralnog razvoja do sada ugovoreno projekata u vrijednosti 13 milijardi kuna od čega je više od osam milijardi isplaćeno kao i da su isplate premašile 55 posto. Pohvalila je Vukovarsko-srijemsku županiju u kojoj je po njezinim riječima u proteklih nekoliko godina ugovoreno 2,7 milijardi kuna pri čemu se na strukturne investicijske mjere ruralnog razvoja odnosi nešto više od 700 milijuna kuna, a nešto više od 1,2 milijardu kuna na jamstveni fond potpore dohotka hrvatske poljoprivrede.

„Želim poslati poruku optimizma“, istaknula je Vučković koja je tijekom svoje posjete Vukovarsko – srijemskoj županiji nazočila i puštanju u rad sustava navodnjavanja Blato-Cerna kojim će se navodnjavati 550 hektara poljoprivrednih površina.