Kontaktirajte nas

Film

Proglašeni pobjednici 31. Animafesta

Objavljeno

-

Foto: Animafest press
31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021. završio je u subotu, 12. lipnja, ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC nakon više od 350 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana.
Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Nadja Andrasev, Michael Frei, Shoko Hara, Draško Ivezić i Sasha Svirsky odlučio je Grand Prix dodijeliti tajvanskom filmu Noćni autobus (Night Bus) redatelja Joea Hsieha, nastalom u autorovoj nezavisnoj produkciji. U obrazloženju žirija stoji da je “Noćni autobus čudesno putovanje koje zahvaća sve protagoniste i publiku. Neki od članova žirija umrli bi za ovaj film. Pa kako ne bi bilo ozlijeđenih, dodjeljujemo mu Grand Prix.”
Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Ismaëlu Joffroyu Chandoutisu za film Maalbeek (Francuska, produkcijska kuća Films Grand Huit), za putovanje kroz čestice rekonstruirane arheološkom preciznošću, koje ne pruža utjehu raslojenom identitetu glavnog lika, pogođenog nezamislivim strahom – napisao je žiri.
Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je iranskom filmu Četvrti zid (The Fourth WallMahboobeh Kalaee (u produkciji Documentary and Experimental Film Centra) za eksperimentalnu tehniku animacije koja “nas vodi u um protagonista koji tumači obiteljsku dinamiku i društvena pravila poput ptičice zarobljene u sobi bez prozora.” 
Članovi žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlučili su dodijeliti i posebna priznanja, a detalji o odlukama i obrazloženja žirija dostupni su na ovoj poveznici.
Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Otto Alder, Hrvoje Štefotić i Karin Vandenrydt Grand Prix pripada ruskom filmu Nos ili zavjera odmetnika (The Nose or the Conspiracy of MavericksAndreja Hržanovskog u produkciji Studija SHAR – raskošnom i odvažnom filmu s političkom dimenzijom, koji je uspio prikazati ekstremnu dvojnost ruske kulture. “Uz prepoznatljive ruske motive i nadaleko poznat apsurdistički pripovjedni stil, ovaj nas je film osvojio. Uvijek je važno pamtiti okrutnost prošlosti i spriječiti njezino ponavljanje. Uz snažnu poruku i izvrsne slike i zvuk, ovaj film je zaokruženo animirano remek-djelo,” stoji u obrazloženju.
Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio poljskom filmu Uništi to i odlazi iz ovog grada (Kill It and Leave This TownMariusza Wilczyńskog (produkcija Bombonierka), “dirljivom filmu koji nam je dočarao melankoličan svijet koji nas je odmah privukao. Priča je istodobno i vrlo osobna i općenita te nam ekstremno kreativno i inventivno pokazuje što je to tuga, dopunjena nevjerojatno poetičnim stilom animacije,” poručio je žiri.
Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Denis Alenti, Paula Bristot i Petrit Gora odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti poljskom filmu Ovdje sam (I’m HereJulije Orlik, nastalom na Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, za isticanje bolnog osjećaja gubitka voljene osobe. Financijsku nagradu u iznosu od 1 000 eura koja pripada pobjedniku Natjecanja studentskog filma dodjeljuje Zagrebačka banka.
Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Mravinjak (Ant HillMareka Náprsteka (Češka Republika, FAMU) za umjetnički 2D stil i čudesan dizajn likova i animaciju te Soba s pogledom na more (Room With a Sea ViewLeonida Shmelkova (Estonija, Estonska akademija umjetnosti) za predivno neobičan i duhovit prikaz neuzvraćene ljubavi.
Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Vidiš li ih ti? (Can You See Them?Brune Razuma u produkciji Ustanove Zagreb film “zbog izvrsnog dizajna likova i scenografije te izvedbe stop-animacije.” Njemu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1 000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok je posebno priznanje pripalo Luciji Mrzljak i Mortenu Tšinakovu za Rodu (The Stork) u produkciji Eesti Joonisfilma, zahvaljujući “humoru i ritmu pripovijedanja.” 
Pobjednicu Natjecanja VR animacije izabrao je žiri u kojemu su bili Agnė Adomėnė, Mario Kalogjera i Stefan Stratil. Nagradu su dodijelili japanskom radu Otawamure Yoriko Mizushiri (produkcija Kodansha VR Lab, Ltd.) jer “je bilo zabavno družiti se u ovom psihodeličnom svijetu koji osvaja jasnom estetikom, kao i suptilnim i izuzetno zabavnim dijelovima. Mek i snovit stil animacije nadahnut je japanskom pop kulturom i predivnim soundtrackom. Otawamure je film suptilnog humora koji opušta um,” poručio je žiri. Posebno priznanje žiri je, pak, uručio japansko-njemačko-indonezijskom projektu Zamjene (ReplacementsJonathana Hagarda (produkcije Kampung Ayu, Ossa Film i Suwe Ora Jamu). “Glavni likovi u ovom filmu su obiteljski dom i protok vremena. Dok vam oči prelijeću preko detalja jasnih umjetničkih djela i primjećuju sve zanimljive elemente koji tvore privatne živote triju naraštaja, neprekinuta urbanistička i demografska promjena njihove četvrti donosi priču o kulturnim i političkim promjenama. Ovo je jedinstveno istraživanje tehnologije 360 kao demokratičnog filmskog uređaja koji omogućuje gledatelju da slobodno odabere fokus i vlastitu perspektivu o temi,” zapisao je žiri.
Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Flora Bokić, Tara Gladović, Ana Gladović, Luka Križanac i Tia Županić. Žiri je glavnu nagradu dodijelio španjolskom filmu Odraz (ReflectionJuana Carlosa Mostaze (The Cathedral Media Productions S.L.), filmu s jako bitnom porukom, temom koja je jako često prisutna u odrastanju djece i mladih i na koju trebamo obratiti više pozornosti. “Posljedice koje iskrivljeni odraz u ogledalu ostavlja utječu na naš unutrašnji svijet koji je nešto najvrjednije što imamo. Draga publiko, volite sebe, svoj izgled i budite ponosni na sebe i ono što imate,” poručio je žiri.
Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je danskom filmu Autobusna linija 35a (BusLine35A, produkcija The Animation Workshop), “filmu teške tematike uznemiravanja i nesigurnosti mladih u svakodnevnom javnom prostoru, o perspektivi društva na taj problem i o tome koliko se uključujemo ili ne uključujemo u rješavanje takvih situacija. Možda bismo češće trebali,” zaključio je žiri.
Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Rodi Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma pripada irsko-britansko-luksemburško-francuskom filmu WolfWalkers Tomma Moorea i Rossa Stewarta iz produkcija Cartoon Saloon i Melusine Productions.
Iduće izdanje Svjetskog festivala animiranog filma održat će se od 6. do 11. lipnja 2022. godine. Sve ostale detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici.

Film

Danas je preminuo glumac Žarko Potočnjak

Objavljeno

-

Napisao/la

    209 pregleda

Foto: Boris Kovacev/Cropix

Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros, 21. listopada u 76. godini.

Žarko Potočnjak rođen je 3. veljače 1946. godine u Pakracu. Srednju školu završio je u Zagrebu, a nakon toga je upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Za vrijeme studija, dobio je prvu ulogu u televizijskom filmu “Prikupljanje hrabrosti” Eduarda Galića (1966.).

Potočnjak uskoro odustaje od brodogradnje i upisuje se na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, koju je završio 1972. godine.

Na kazališnim daskama prvi put je zaigrao u Kazalištu Komedija u Zagrebu, a nakon toga 18 godina bio je glumac u kazalištu Gavella. Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK, 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, koja je kasnije preimenovana je u Histrione.

Nakon toga Potočnjak je glumio u mnogim filmovima, poput Izbavitelj (1976), Živi bili pa vidjeli (1979.), Večernja zvona (1986.), potom Glembajevi (1988.), Ljeto za sjećanje (1990.), Vukovar se vraća kući (1994.), Novogodišnja pljačka (1997.) i Srce nije u modi (2000.). Jedna od većih uloga mu je uloga Alojza u filmu i seriji Duga mračna noć iz 2004. godine, a zatim je ostvario i uloge u naslovima Libertas (2006.), Trešeta (2006.) i Pjevajte nešto ljubavno (2007.).

Potočnjak je glumio u tridesetak TV serija, a neke od najistaknutijih su Lažeš Melita, Inspektor Vinko, Bitange i princeze, Nad Lipom 35, Počivali u miru, Najbolje godine i Crno-bijeli svijet.

Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, kao i drugih vrijednih nagrada poput “Nagrade hrvatskog glumišta”, “Marula”, “Zlatnog osmijeha”, nagrade “Dubravko Dujšin”, “Nagrade na susretima hrvatskih kazališta” te nagrade “Dani komedije”.

(preneseno sa stranica HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Dvije nagrade za film “Moj dida je pao s Marsa” u Iranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    203 pregleda

Foto: Studio dim press

Dugometražni igrani film za djecu “Moj dida je pao s Marsa”, redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop i producentice Darije Kulenović Gudan i dalje bilježi međunarodne uspjehe. Tako je kući “donio” dvije nove nagrade s ovogodišnjeg 34. Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade koji se održao u iranskom gradu Isfahanu.

Riječ je o nagradi Zlatni leptir za najbolji film po izboru mladog žirija te nagradi Zlatni leptir za najbolje umjetničko ostvarenje u režiji koju su osvojili Dražen Žarković i Marina Andree Škop.

Film je do sada prikazan na preko 50 međunarodnih festivala i osvojio je 16 nagrada.

Osim kino distribucije u svih sedam koprodukcijskih zemalja, “Moj dida je pao s Marsa” je međunarodno distribuiran u ukupno 26 zemalja što uključuje SAD, Rusiju, Japan, Španjolsku, Ukrajinu i dr.

“Moj dida je pao s Marsa” nastao je u produkciji zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja (Hrvatskom radiotelevizijom, luksemburškim Wady Filmsom, norveškim Filmbinom, češkim MasterFilmom i MagicLabom, slovačkom Artilerijom, slovenskim Senca Studiom i Art Rebel 9 i bosanskohercegovačkom Fabrikom). Prema motivima priče “Moj dida je vanzemaljac” Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

Nastavljaju se DORF projekcije u KC Mesnička utorkom

Objavljeno

-

Napisao/la

    230 pregleda

Foto: DORF press

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku i ove godine pogledati DORF filmove, nakon 37 do sada održanih projekcija. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 14 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Uvijek utorkom, početak je od 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

Program DORF kino u KCM 2021 se realizira uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

DORF U KCM 38 /19.10.

WEIRD WORLD OF BLOWFLY

DORF U KCM 39 /26.10.

OFF DORF – Miro Župa vinyl party

DORF U KCM 40 /02.11.

SUR LES TRACES DU BEMBEYA JAZZ

DORF U KCM 41/09.11.

Radislav Jovanov Gonzo  – SPOTOVI + razgovor

DORF U KCM 42 /16.11.

VRIJEME JE ZA JAZZ – Podrži KCM

WEIRD WORLD OF BLOWFLY (Special Theory Films, 2010) (hrv.titl)

R: Jonathan Furmansky (SAD), 90’

Clarence Reid je bio cool, njegov freaky alter ego Blowfly oduševljavao je generacije punkera/hiphopera/glazbenika koji su njegove genijalne X-rated verzije superhitova, prije svega. Pred kraj karijere dobio je zasluženo priznanje, uvid u fascinantnu karijeru opskurnog genijalca, koji nas je toliko puta zabavio i čije XXX obrade uvijek rado slušamo u dobrom društvu. Film smo premijerno gledali na DORF 2011. u Rijeci. Ako još niste, krenite odmah na Youtube pretragu…

OFF DORF – Miro Župa vinyl party

Splitski kipar i genijalac već nam 5 godina radi unikatne nagrade,a malo je poznato da je Miro veliki kolekcionar vinila i da redovno nedjeljom odlazi na Hrelić u potragu za Novim Iznenađenjima. Izbor njegove glazbe koju slušamo u utorak je eklektičan, ali je prilika da se družimo, nabavimo neki novi strip i upoznate ovog sjajnog kreativca. Sve uz cool zvuke s puno krckanja.

SUR LES TRACES DU BEMBEYA JAZZ (Africalia/Semfilms, 2007)

R: Abdoulaye Diallo (Burkina Faso), 52′

Upoznajte legendarni Bembeya Jazz, gvinejske genijalce koji su doprinijeli velikom razvoju kulturne revolucije i od 1961. do danas postali amblematski orkestar, garancija kvalitete. Jednako ih vole na Radio Studentu i u Francuskoj, a sigurno će se i vama svidjeti, nemoguće je ne zavoljeti toliko pozitivne energije…Film ima engleski titl.

Radislav Jovanov Gonzo  – SPOTOVI + razgovor

Nismo uspjeli ovo ljeto u Vinkovcima pa ćemo u KC Mesnička uručiti Gonzu ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo. Naravno, gledamo spotove i družimo se. Pridružite nam se u utorak, Gonzo je veliki autor spotova i „promijenio je televiziju”, popričat ćemo kratko i najaviti neke njegove nove akcije, jedva čekamo.

VRIJEME JE ZA JAZZ – Podrži KCM

Kada se početkom 2018., otvorio Kulturni centar Mesnička, odmah su se počele nizati izložbe, čitanja poezije, predstavljanja knjiga, projekcije filmova, a uz to, klub je gotovo svake večeri bio domaćin žive svirke. KCM je u samo tri godine uspio postati novi hram zagrebačkog jazza. U međuvremenu klupska scena se ugasila. Klubove koji su se postepeno počeli zatvarati, epidemija korone je dokrajčila, no KCM je uspio izdržati. Kao zadnji bastion jazza u gradu, ovaj klub pokušava i dalje usprkos svim ograničenjima, zabranama okupljanja i ne posustaje. Gledamo epizodu ove kultne HRT emisije o KC Mesnička, vidimo se u našem malom kinu…

Nastavi čitati

Zadnje objave

Kulturaprije 36 minuta

Paula Čikvari, Jakov Crnaić i Paula Biletić pobjednici ovogodišnjeg čitanja naglas

U okviru Mjeseca hrvatske knjige danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano gradsko natjecanje u čitanju naglas. Riječ...

Vijestiprije 1 sat

Jabuka spojila učenike i nastavnike Srednje strukovne i Poljoprivredno-šumarske škole

Pite, savijače od lisnatog tijesta, kolači, čips i ocat – samo su dio svega onoga što su učenici i nastavnici...

Aktualnoprije 3 sata

Košarkaši Vinkovaca bez naslova u Kupu Krešimira Ćosića regije Istok

KK Belišće je sinoć bilo domaćin završnice košarkaškog Kupa Krešimir Ćosić za regiju Istok i na svom parketu ugostio KK...

Aktualnoprije 4 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 97 je novooboljelih, preminula jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 97 novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 3258 novih slučajeva zaraze koronavirusom, utrošeno 8712 doza cjepiva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 6 sati

Razočaravajući visoki poraz u polufinalu kupa za MNK Vinkovci

Jučer je u Novoj Gradišci odigrano polufinale kupa regije Istok u kojem je istoimeni domaćin dočekao vinkovačkog predstavnika, MNK Vinkovci...

Aktualnoprije 7 sati

Novi zakon o struji u korist potrošača

Stiže novi zakon o struji, a jedna od glavnih novosti jest da će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača...

Slavonijaprije 20 sati

Žrtvama grada heroja poklonili se i članovi Vlade demokratskog jedinstva

Povodom obilježavanja 30. godišnjice bitke za Vukovar, grad su posjetili članovi nekadašnje Vlade demokratskog jedinstva iz 1991., sudionici i suvremenici...

Najčitanije