Kontaktirajte nas

Film

Proglašeni pobjednici 31. Animafesta

Objavljeno

-

Foto: Animafest press
31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021. završio je u subotu, 12. lipnja, ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC nakon više od 350 prikazanih filmova i brojnih popratnih događanja u šest festivalskih dana.
Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Nadja Andrasev, Michael Frei, Shoko Hara, Draško Ivezić i Sasha Svirsky odlučio je Grand Prix dodijeliti tajvanskom filmu Noćni autobus (Night Bus) redatelja Joea Hsieha, nastalom u autorovoj nezavisnoj produkciji. U obrazloženju žirija stoji da je “Noćni autobus čudesno putovanje koje zahvaća sve protagoniste i publiku. Neki od članova žirija umrli bi za ovaj film. Pa kako ne bi bilo ozlijeđenih, dodjeljujemo mu Grand Prix.”
Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Ismaëlu Joffroyu Chandoutisu za film Maalbeek (Francuska, produkcijska kuća Films Grand Huit), za putovanje kroz čestice rekonstruirane arheološkom preciznošću, koje ne pruža utjehu raslojenom identitetu glavnog lika, pogođenog nezamislivim strahom – napisao je žiri.
Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je iranskom filmu Četvrti zid (The Fourth WallMahboobeh Kalaee (u produkciji Documentary and Experimental Film Centra) za eksperimentalnu tehniku animacije koja “nas vodi u um protagonista koji tumači obiteljsku dinamiku i društvena pravila poput ptičice zarobljene u sobi bez prozora.” 
Članovi žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlučili su dodijeliti i posebna priznanja, a detalji o odlukama i obrazloženja žirija dostupni su na ovoj poveznici.
Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Otto Alder, Hrvoje Štefotić i Karin Vandenrydt Grand Prix pripada ruskom filmu Nos ili zavjera odmetnika (The Nose or the Conspiracy of MavericksAndreja Hržanovskog u produkciji Studija SHAR – raskošnom i odvažnom filmu s političkom dimenzijom, koji je uspio prikazati ekstremnu dvojnost ruske kulture. “Uz prepoznatljive ruske motive i nadaleko poznat apsurdistički pripovjedni stil, ovaj nas je film osvojio. Uvijek je važno pamtiti okrutnost prošlosti i spriječiti njezino ponavljanje. Uz snažnu poruku i izvrsne slike i zvuk, ovaj film je zaokruženo animirano remek-djelo,” stoji u obrazloženju.
Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio poljskom filmu Uništi to i odlazi iz ovog grada (Kill It and Leave This TownMariusza Wilczyńskog (produkcija Bombonierka), “dirljivom filmu koji nam je dočarao melankoličan svijet koji nas je odmah privukao. Priča je istodobno i vrlo osobna i općenita te nam ekstremno kreativno i inventivno pokazuje što je to tuga, dopunjena nevjerojatno poetičnim stilom animacije,” poručio je žiri.
Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Denis Alenti, Paula Bristot i Petrit Gora odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti poljskom filmu Ovdje sam (I’m HereJulije Orlik, nastalom na Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu, za isticanje bolnog osjećaja gubitka voljene osobe. Financijsku nagradu u iznosu od 1 000 eura koja pripada pobjedniku Natjecanja studentskog filma dodjeljuje Zagrebačka banka.
Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Mravinjak (Ant HillMareka Náprsteka (Češka Republika, FAMU) za umjetnički 2D stil i čudesan dizajn likova i animaciju te Soba s pogledom na more (Room With a Sea ViewLeonida Shmelkova (Estonija, Estonska akademija umjetnosti) za predivno neobičan i duhovit prikaz neuzvraćene ljubavi.
Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Vidiš li ih ti? (Can You See Them?Brune Razuma u produkciji Ustanove Zagreb film “zbog izvrsnog dizajna likova i scenografije te izvedbe stop-animacije.” Njemu pripada i financijska nagrada u iznosu od 1 000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja, dok je posebno priznanje pripalo Luciji Mrzljak i Mortenu Tšinakovu za Rodu (The Stork) u produkciji Eesti Joonisfilma, zahvaljujući “humoru i ritmu pripovijedanja.” 
Pobjednicu Natjecanja VR animacije izabrao je žiri u kojemu su bili Agnė Adomėnė, Mario Kalogjera i Stefan Stratil. Nagradu su dodijelili japanskom radu Otawamure Yoriko Mizushiri (produkcija Kodansha VR Lab, Ltd.) jer “je bilo zabavno družiti se u ovom psihodeličnom svijetu koji osvaja jasnom estetikom, kao i suptilnim i izuzetno zabavnim dijelovima. Mek i snovit stil animacije nadahnut je japanskom pop kulturom i predivnim soundtrackom. Otawamure je film suptilnog humora koji opušta um,” poručio je žiri. Posebno priznanje žiri je, pak, uručio japansko-njemačko-indonezijskom projektu Zamjene (ReplacementsJonathana Hagarda (produkcije Kampung Ayu, Ossa Film i Suwe Ora Jamu). “Glavni likovi u ovom filmu su obiteljski dom i protok vremena. Dok vam oči prelijeću preko detalja jasnih umjetničkih djela i primjećuju sve zanimljive elemente koji tvore privatne živote triju naraštaja, neprekinuta urbanistička i demografska promjena njihove četvrti donosi priču o kulturnim i političkim promjenama. Ovo je jedinstveno istraživanje tehnologije 360 kao demokratičnog filmskog uređaja koji omogućuje gledatelju da slobodno odabere fokus i vlastitu perspektivu o temi,” zapisao je žiri.
Pobjednike Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Flora Bokić, Tara Gladović, Ana Gladović, Luka Križanac i Tia Županić. Žiri je glavnu nagradu dodijelio španjolskom filmu Odraz (ReflectionJuana Carlosa Mostaze (The Cathedral Media Productions S.L.), filmu s jako bitnom porukom, temom koja je jako često prisutna u odrastanju djece i mladih i na koju trebamo obratiti više pozornosti. “Posljedice koje iskrivljeni odraz u ogledalu ostavlja utječu na naš unutrašnji svijet koji je nešto najvrjednije što imamo. Draga publiko, volite sebe, svoj izgled i budite ponosni na sebe i ono što imate,” poručio je žiri.
Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je danskom filmu Autobusna linija 35a (BusLine35A, produkcija The Animation Workshop), “filmu teške tematike uznemiravanja i nesigurnosti mladih u svakodnevnom javnom prostoru, o perspektivi društva na taj problem i o tome koliko se uključujemo ili ne uključujemo u rješavanje takvih situacija. Možda bismo češće trebali,” zaključio je žiri.
Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Rodi Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma pripada irsko-britansko-luksemburško-francuskom filmu WolfWalkers Tomma Moorea i Rossa Stewarta iz produkcija Cartoon Saloon i Melusine Productions.
Iduće izdanje Svjetskog festivala animiranog filma održat će se od 6. do 11. lipnja 2022. godine. Sve ostale detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici.

Film

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Objavljeno

-

Napisao/la

    16 pregleda

Foto: Alan Hume

Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla” (Eye of the Needle). Taj izvrstan film, snimljen prema istoimenom bestselleru Kena Folletta, režirao je britanski redatelj velškog porijekla Richard Marquand (1938-1987). Nakon tri manje zapažena filma režirao je “Špijuna zvanog Igla” koji je zapazio George Lucas. Povjerio mu je režiju jednog od najuspješnijih filmova svih vremena, “Povratka Jedija” (1983), iz serijala “Ratovi zvijezda”. Do prerane smrti Marquand će režirati još tri filma u Americi od kojih će najveći uspjeh imati triler “Maskirani ubojica” (1985)…

Faber (Donald Sutherland) je nacistički špijun zaposlen 1940. na jednom londonskom kolodvoru. Nakon što ga stanodavka zatekne kako u Njemačku šalje šifrirane radio poruke, ubije je nožem s dugačkom oštricom poput igle. Istog dana lijepa Lucy (Kate Nelligan) udala se za vojnog pilota Davida (Chris Cazenove). Dok jure u automobilu dožive nesreću. Davidu donji dio tijela ostaje paraliziran. Prošle su četiri godine. Britanska kontraobavještajna služba na tragu je Faberu zvanom Igla no još ne zna kako on izgleda. Faber je javio u Njemačku da će se saveznici iskrcati kod Calaisa u Francuskoj. Drugi njemački špijun priopći mu da Hitler u to ne vjeruje, jer mu je osobni astrolog rekao da će se Saveznici iskrcati južnije, u Normandiji.

Hitler traži od Fabera da pošalje čvrste dokaze da će do iskrcavanja doći kod Calaisa i zbog toga će ga kod malog Olujnog otoka, kraj engleske obale, određenog dana pokupiti njemačka podmornica. Faber ubije svog kolegu špijuna kako ga ne bi odao Britancima koji su mu za petama. Faber u jugoistočnoj Engleskoj otkrije da su engleski avioni koji se spremaju za invaziju obični drveni modeli. On ih snimi kako bi Hitleru dokazao da ih Saveznici žele zavarati. Te fotografije ne stignu u Njemačku, jer ih od Faberovog kurira oduzmu britanski kontraobavještajci. Faber bježi i stigne na Olujni otok na kojem žive Lucy, David i njihov četverogodišnji sin. Vrijeme u tom dijelu oceana uvijek je olujno i Faber će silom prilika morati ostati neko vrijeme na Olujnom otoku. Upoznat će Lucy, a ona će se u njega zaljubiti. Hoće li pobjeći prije nego što ga uhvate Britanci ili će zbog ljubavi zaboraviti na dužnost?

Nastavi čitati

Film

Završena 68. Pula: dominacija “Plavog cvijeta” Zrinka Ogreste

Objavljeno

-

Napisao/la

    34 pregleda

Foto: Pula film festival press

Pjesmom Brune i Veronike Krajcar “Sve će biti dobro” u optimističnom tonu počela je svečanost dodjele Zlatnih Arena na koncu još uvijek pandemijskog 68. Pulskog filmskog festivala. U skraćenom izdanju na 12 festivalskih lokacija gledali smo premijerne i arhivske filmove, izložbe, kao i niz festivalu prijeko potrebnih industrijskih programa usmjerenih na samu filmsku zajednicu. Najviše pažnje publike tradicionalno je bilo usmjereno na natjecanje hrvatskih filmova, kojih je ove godine u Areni bilo samo pet, te jedan u INK.

Na samom početku večeri, nagrada Fabijan Šovagović pripala je glumcu Zdenku Jelčiću, kojeg smo gledali u neovisnoj “Menhetenskoj odiseji”. Dodijelila ju je Anja Šovagović, uime cijele svoje obitelji čestitavši bardu hrvatskog glumišta na strukovnim priznanju.

Plavi cvijet

Velika Zlatna arena za najbolji film pripala je “Plavom cvijetu” redatelja Zrinka Ogreste, koji je proglašen i najboljim redateljem. Radi se o filmu temeljenom na “Drami o Mirjani i ovima oko nje” Ivora Martinića, koja je uspješno uprizorena u hrvatskim, slovenskim i srpskim kazalištima.

“Emotivan sam jer je na početku večeri prikazan spot u kojem se vidi USSR Quartz 2M Kamera iz sredine šezdesetih kojom sam ja snimio svoje prve kadrove. I evo me sada pred vama, sa Zlatnom arenom za najbolju režiju” – rekao je Ogresta. Glavnoj glumici njegova filma Vanji Ćirić zasluženo je dodijeljena Zlatna arena za najbolju žensku ulogu.

“Hvala Ogresti koji se usudio riskirati sa mnom, kao i mojoj genijalnoj partnerici Anji Šovagović Despot” – rekla je, dok je Ogresta poželio da se uskoro svi bez straha vratimo u kina.

Zora

Veliku pobjedu u Puli je izvojevala i metaforična “Zora”, drugi dio “Trilogije sunca” Dalibora Matanića kojim nas redatelj upozorava na opasnost od iznova rastućeg fašizma. Zlatna Arena za glazbu u njegovu filmu pripala je pulskoj braći Sinkauz, a za oblikovanje zvuka u “Zori” nagrađeni su Slovenci Mirko Perri i Julij Zornik. Zlatna arena za kameru u Matanićevu filmu pripala je direktoru fotografije Marku Brdaru, a za montažu Tomislavu Pavlicu, koji je montirao čak tri od šest filmova u natjecanju! Najbolju mušku ulogu ostvario je Rene Bitorajac u filmu “A bili smo vam dobri” Branka Schmidta.

“Radili smo u nemogućim uvjetima, u 12. mjesecu, usred epidemije… Nagradu posvećujem redatelju koji mi uporno ukazuje svoje povjerenje – rekao je glumac, zahvalivši se i producentu Stanku Babiću kojeg je film otjerao u dug. Sandra Antolić, Ognjen Sviličić i Branko Schmidt podijelili su i Zlatnu arenu za scenarij filma “A bili smo vam dobri”, koji je u tri i pol godine priprema imao čak 140 različitih verzija, više ili manje temeljenih na priči bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića.

Breza za najbolju debitanticu pripala je Antoneti Alamat Kusijanović, koja je preko producenta Daniela Peka poručila da je lijepo biti prepoznat u svijetu, ali još više doma. Za sporednu ulogu u njenom filmu, Zlatna arena pripala je Danici Čurčić. Žiri filmskih kritičara dodijelio je nagradu za najbolji film u hrvatskom programu “Plavom cvijetu” Zrinka Ogreste, dok je najboljim stranim filmom proglašena britanska crna komedija “Limbo” o tražiteljima azila.

Murina

Ocjenjivački sud međunarodnog programa dodijelio Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj produkciji Ankici Jurić Tilić za “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” redatelja Radua Judea, koji je dobio i Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju. Nagradu je uime redatelja primila njegova glumica, uz simpatično priznanje da je tek neki dan shvatila kako se filmovi u Puli natječu, a ne samo prikazuju.

Zlatnu arenu za najbolji strani film primio je redatelj Uberto Pasolini za dramu “Nigdje posebno”, koja je dobila i diplomu za najbolje ocijenjeni film od strane publike. Redatelj koji je usprkos komplikacijama doputovao iz Velike Britanije zahvalio se istaknuvši kako mu Hrvatska u srcu jer je njegova majka često boravila na Brijunima. Njegov drugi izlazak na pozornicu, u kojem je autor pokazao iskrenu radost zbog neočekivanog priznanja, voditelj Tarik Filipović nažalost je začinio potpuno neprikladnom šalom o očevima koji se samo prave da se raduju rođenju ženske djece. Muk koji je potom zavladao kinom najbolje mu je dao do znanja da Pula i Istra ne pristaju na seksizam, čak ni ako dolazi od popularnog voditelja. Posebno priznanje članovi žirija dodijelili su finskoj scenaristici i redateljici Jenni Toivoniemi za ansambl-dramu “Društvene igre”, dok je Hrvatski audiovizualni centar dodijelio posebno priznanje ekipi filma “Južni vetar 2 – ubrzanje” u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike.

Zlatna vrata Pule za favorita publike osvojila je “Murina” Antonete Alamat Kusijanović koju je publika nagradila visokom ocjenom 4,55. Na drugom mjestu našao se Ogrestin “Plavi cvijet” sa 4,42, a više nego solidnih 4,31 dobio je Schmidtov “A bili smo vam dobri”. Komedija Stanislava Tomića “Po tamburi” od publike je dobila prosječnu ocjenu 4,07, a Matanićeva “Zora” 3,45. Najlošije se provela “Menhetenska odiseja” s prosječnom ocjenom 2,76.

Izvor: večernji.hr

Nastavi čitati

Film

23.7.1960. | Rat

Objavljeno

-

Napisao/la

    274 pregleda

Foto: Krešo Grčević

Rat” je jugoslavenski science fiction film koji je svoju premijeru doživio na današnji dan 23. srpnja 1960. godine. Režirao ga je Veljko Bulajić (njegov treći dugometražni film) po scenariju Cesarea Zavattinija.

Radnja se događa u bliskoj budućnosti u neimenovanoj zemlji koja ulazi u sukob sa susjednom državom koji će na kraju eskalirati nuklearnim ratom. Protagonist John Johnson, čiji lik tumači Antun Vrdoljak, mladić je koji se upravo tada nastoji vjenčati sa svojom djevojkom…

“Rat”, koji je velikim dijelom bio inspiriran hladnoratovskom tjeskobom i imao izraženi pacifistički stav, kombinirao je prikaze apokaliptičkog razaranja sa satirom. Na treba zaboraviti da legendarni Dr. Strangelove dolazi četiri godine nakon Bulajićeva “Rata”!?!

Film “Rat” je bio prikazan u službenoj konkurenciji venecijanske Mostre.

Osim Vrdoljaka, uloge u filmu su se pojavili i Zlatko Madunić, Ljubiša Jovanović, Ita Rina, Janez Vrhovec, Marija Kohn, Ewa Krzyzewska i dr.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Filmprije 3 minute

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 1 sat

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 3 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 5 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 17 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 18 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 19 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 21 sat

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Najčitanije