16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Proglašeni pobjednici Animafest Zagreba 2022.

Više od autora

- vl promo-


Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022 završio je u nedjelju, 12. lipnja ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC. Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je “11” Vuka Jevremovića, nastalom u autorovoj samostalnoj produkciji. Posebno priznanje uručeno je Jeleni Oroz za “Pisma na kraju šume”, u produkciji Bonobostudija. Posebno priznanje za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju odlazi filmu “Ljubav u doba ekonomije” bazirane na ugljenu Tomasza Siwińskog, u koprodukciji poljskog studija Letko i hrvatskog Adriatic Animationa.

SMETLAR by Laura Gonçalves

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Paul Driessen, Les Mills, Alex Dudok de Wit, Ana Nedeljković i Igor Grubić odlučio je Grand Prix dodijeliti portugalskom filmu “Smetlar” (O homem do lixo) redateljice Laure Gonçalves, nastalom u produkciji studija Bando à Parte i BAP. U obrazloženju žirija stoji: “Mnogo nas je toga u ovom filmu zadivilo. Prirodnost dijaloga. Toplina i intima obiteljskog okruženja. No ponajviše nježnost s kojom je ispričana ova priča o velikodušnosti usred političkih i ekonomskih nedaća u Portugalu. A tu je i majmun.”

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi također u ruke filma “Smetlar” Laure Gonçalves – time su se peti put u polustoljetnoj povijesti Animafesta poklopili Grand Prix stručnog žirija i Nagrada publike, što predstavlja neoboriv dokaz visoke kompetentnosti i zahtjevnosti posjetitelja festivala.

ANIMAFEST 2022 | credit: Doringo

Ostale nagrade pronađite na službenoj stranici festivala.

  1. Svjetski festival animiranog filma održat će se od 5. do 10. lipnja 2023. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno