Novost na ovogodišnjim 7. Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof.dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević” je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević, iz Siska.

Nagradu je izradio Miro Župa, kipar i strip autor iz Splita a uručit će ju Bojana Dimitrijević, kćerka prof. Dimitrijevića.

Na otvaranju će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film Gorana Devića “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017).

Igor Dević

Nakon toga, na programu je iznimno važan dokumentarni film, koji je snimio – nažalost – prerano preminuli kanadski glazbenik i filmaš Zev Asher. On je tijekom 1994.-95. u par navrata posjetio Hrvatsku, kao glazbenik, putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente, redatelje… s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film “Rat Art: hrvatski neovisni umjetnici” (Box Trot Films, 1997) – neobično  važan dokument neovisne scene, u kontekstu društva u ratu. Digitaliziranu VHS kopiju filma prikazujemo ljubaznošću Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba.

Već tradicionalno, u okviru EDIT programa organizirana je dvodnevna filmska radionica Osnove filma 19-20.8., koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, a namijenjena je početnicima, broj polaznika je ograničen na 10. Održava se svaki dan od 18:00 sati u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci – odlična  prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa supervažnim otkrićima i projektima koje ekipa iz Muzeja provodi.

U programu će biti prikazan – premijerno u Vinkovcima – novi rad autora Darka Puharića po scenariju prof. Aleksandra Durmana “Prapovijesna noć Venere i Marsa” (Design Studio D, 2018.). Ne propustite ovaj dokumentarno-igrani film koji prikazuje najstariji točno određen datum iz prapovijesti Vučedolske kulture, iščitan sa keramičke posude pronađene na lokalitetu Vučedol. Posuda prikazuje točan datum ulaska planeta Venere i Marsa u zviježđe Plejade 2886 g. pr.Krista, te je zbog tog događaja na nebu, žrtvovano sedam žena i jedan muškarac (Mars, Venera i šest Plejada). Cijeli obred žrtvovanja kao i događaji na nebu zorno su prikazani u filmu kroz animacije i igrane scene. Film je prikazan i nagrađen na brojnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Mario Kovač

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, u Vinkovcima će ponovo s nama biti kvizaš Mario Kovač – poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš. Prijavite se na vrijeme za njegov kviz, u ekipi 2 do 4 člana, nema kotizacija.

******

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će kroz cijeli tjedan biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a otvorenje njegove izložbe fotografija “Iza rešetaka” je u Galeriji Slavka Kopača 19.8. od 19:00 sati.  Igor Čoko rođen je 1975.godine u Kninu. Živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog-antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa, kroz dokumentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatiziranih grupa.

13. Festival dokumentarnog rock filma organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovci i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri su Gradski muzej Vinkovci, Austrijski kulturni forum i NEXE grupa. Zahvaljujemo na potpori Iločkim vinogradima i Klasik TV.

Program 7.Antičkih filmskih večeri organizira Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Vinkovci. Partner je Gradski muzej Vinkovci.


DORF 2019 INTRO

19.8. (ponedjeljak) @Galerija Slavka Kopača Vinkovci

19:00 Otvorenje izložbe fotografija “Iza rešetaka”, autor Igor Čoko


RASPORED 7.ANTIČKE FILMSKE VEČERI
19.8. (ponedjeljak)

18:00 FILMSKA RADIONICA Osnove filma, prvi dan

20:30 SVEČANO OTVORENJE + NAGRADA/GORAN DEVIĆ

20:45 BUFFET ŽELJEZARA, 61′

21:45 RAT ART: HRVATSKI NEOVISNI UMJETNICI, 50′

20.8. (utorak)

18:00 FILMSKA RADIONICA Osnove filma, drugi dan

19:00 PREDAVANJE – Novosti iz GMV

20:00 PRAPOVIJESNE NOĆI VENERE I MARSA, 32′

21:00 GLAZBENO-FILMSKI KVIZ BY MARIO KOVAČ