Kontaktirajte nas

Uncategorized

PROGRAM – DIVAN JE KIĆENI SRIJEM, 9. 6. – 16. 6.

Objavljeno

-

Aktualno

Najviše prijava iz Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

-

Napisao/la

    763 pregleda

Na javni poziv Fonda za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pristiglo je 8.495 zahtjeva iz svih dijelova Hrvatske. Zbog velikog interesa za dostupne poticaje ukupni budžet je s planiranih 300 povećan na 390 milijuna kuna. Zatraženo je sufinanciranje za preko 16.000 mjera energetske učinkovitosti koje se odnose na obnovu toplinske izolacije vanjske ovojnice, zamjenu stolarije te ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Prosjek zatraženih sredstava po pojedinom prijavljenom projektu iznosi oko 70 tisuća kuna, a najviše prijava zabilježeno je s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije te Grada Zagreba.

Kako smo doznali na službenim stranicama Ministarstva cilj je svih sufinanciranih mjera smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima osigurati bolju kvalitetu života. Uz to, ovaj program generira i dodatne dobrobiti za gospodarstvo jer se na njega naslanja i građevinski sektor.

U pripremi je i novi program energetske obnove obiteljskih kuća, tako da se može očekivati dugoročan investicijski ciklus u građevinskom sektoru pogotovo što će za takve programe biti dostupna nacionalna, ali i europska sredstva. Što se tiče posljednjeg javnog poziva, građanima se sufinancira  cjelovita energetska obnova kuća, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju postotak je sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 posto bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska  zaštita  nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije)  obvezna mjera za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna.  Međutim, poželjno je da obnova  bude cjelovita i da uključuje  i  ugradnju  nekog od  sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U  tom  slučaju  maksimalan je iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Nastavi čitati

Aktualno

Recikliranje i uljepšavanje okoliša

Objavljeno

-

Napisao/la

    1290 pregleda

Edukativan je ovo bio tjedan za djecu Katoličkog dječjeg vrtića Eden. Dan planete Zemlje prigoda i povod je bio za nekoliko aktivnosti koje su mališani s nestrpljenjem dočekali.

Za početak su u dvorištu ovog vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama djeca zasadila cvijeće kako bi uljepšali okoliš ovog velikog dvorišta koje dječji smijeh ispunja već gotovo punih 30 godina. Zajedno sa svojim roditeljima djeca su donijela razne sadnice, pa je šarenilo boja ubrzo preuzelo glavnu riječ. Tu su se našle kadife, zumbuli, tamjan, karanfili, šareni zvončići, salvije, potočnice, petunije…prštalo je sve od imena i šarenila.

 

 

Ideja kako ovaj dan još obilježiti nije se dugo čekala, naime KDV Eden nalazi se u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta vinkovačke tvrtke za gospodarenje otpadom Nevkoš i uz prethodni dogovor i najavu kod direktora Petra i Ivana Bertića pozvani su u obilazak na obostrano zadovoljstvo. Tvrtka Nevkoš nedavno je zajedno s Gradom Vinkovcima završila veliki projekt koji je upravo imao za cilj edukaciju ove dobne skupine o recikliranju, a to je projekt Eko Edukacija. Djeca ovog dječjeg  vrtića su tako prva u obilasku i razgledavanju procesa odlaganja i recikliranja.

Nakon kratke šetnje, koja je također bila edukativna mlađa, srednja i starija skupina pristigla je na reciklažno dvorište. Djelatnik Drago Hodak proveo je znatiželjnu djecu kroz sve dijelove tvrtke i objasnio cijeli proces dovoza, recikliranja i odvoza otpada. Prilika je bila vidjeti gdje završava papir i plastika koju uz edukaciju odgojiteljica u vrtiću revno odvajaju već nekoliko godina u posebne spremnike, kao i ostali otpad koji treba odvajati. Djeci se, naravno, najviše svidjelo što su mogli sjesti u bager za otpad. Osim dobrodošlice kako ne bi otišli praznih ruku pobrinuli su se u Nevkošu te su za poklon dobili male spremnike za razvrstavanje otpada koje će iskoristiti u aktivnostima i daljnjem educiranju djece. Nakon povratka u vrtić i svojim kućama vjerujemo kako će djeca svoja znanja prenijeti i na ostale jer očuvanje okoliša jedna je od važnijih zadaća koje nam se stavljaju na raspolaganje u našim životima.

Nastavi čitati

Aktualno

Nema niti noćas mirnog sna

Objavljeno

-

Napisao/la

    791 pregleda

Mala je utjeha seizmologa za sve građane na potresom pogođenim područjima kako je i današnji potres bio očekivan, jer nakon onako snažnog i razornog tlo podrhtava još nekoliko mjeseci ako ne i čitavu godinu.

Prilično jak potres u 18:01 uzdrmao je ponovno područje središnje Hrvatske. Podrhtavanje je trajalo 10-ak sekundi, a prema prvim podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.0, a Epicentar je bio oko 45 kilometara jugoistočno od Zagreba, na području već ionako razrušene i uzdrmane Petrinje.

Seizmolog Krešimir Kuk za Dnevnik N1 televizije istaknuo je kako živimo na seizmički aktivnim područjima, te se ne može reći da će se tlo u potpunosti smiriti. “I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme.”, poručio je Kuk.O otvaranju rupa na području najjače pogođenom potresom, rekao je: – Imamo tu više pojava, no nisu tako jakog intenziteta. Likvefakcija je u ovakvim situacijama uobičajena, tlo gubi čvrstoću na pjeskovitom tlu, ponaša se kao tekućina. Objekti tad više nemaju čvrsti oslonac i može doći do problema. Pojava klizišta je također prisutna, efekti su puno veći.

Nakon večerašnjeg novog potresa na twitter profilu Vlade oglasio se i  načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved. “Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli” – poručio je Medved.

 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Nogometprije 2 sata

Zimska futsal liga vratila se na velika vrata

Nakon prošlogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, Zimska futsal liga vratila se na velika vrata. MNK Aurelia Futsal organizira natjecanje za...

Aktualnoprije 3 sata

Cijepljenje protiv COVID-19: Vinkovci, 25. siječnja, Vinkovci i Vukovar, 29. siječnja

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i domovi zdravlja u Vinkovcima i Vukovaru pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja...

koronavirusprije 3 sata

U Hrvatsku stižu veće količine brzih antigenskih testova

Nakon što je u određenim ljekarnama došlo do povremene nestašice brzih antigenskih testova, predsjednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo najavila...

Aktualnoprije 4 sata

Poraz Nebeskoplavih u Medulinu

Cibalia je odradila drugu prijateljsku utakmicu u kojoj upisala minimalan poraz od 1:0 protiv Iskre iz Danilovgrada koja igra prvu...

Aktualnoprije 5 sati

Većina škola u Vinkovcima s nastavom po modelu B

Treći je tjedan drugoga polugodišta školske godine 2021./2022., a kako su podaci o broju oboljelih od COVID-19 bolesti rasli tijekom...

koronavirusprije 5 sati

U Hrvatskoj zabilježen 1831 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminule 44 osobe

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 1.831 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 44 osobe, izvijestio je...

Aktualnoprije 6 sati

STK Cibalia plasirala se na drugu poziciju u 2. kružnom kolu Hrvatske lige Istok

Stolnoteniski klub Cibalia bio je domaćin 2. kružnog kola 2. Hrvatske lige Istok. Natjecanje se igralo turnirski na četiri turnira,...

Vijestiprije 7 sati

Pronađeno oružje kategorije “A” u domu 64-godišnjaka

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci s Ispostavom Markušica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom s područja Općine Ivankovo zbog sumnje...

Najčitanije