2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Projekt „Besplatna pravna pomoć – jednakost i pravda za sve“ za osjetljive društvene skupine

Više od autora

- vl promo-

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima od 1. siječnja 2023. provodi projekt „Besplatna pravna pomoć – jednakost i pravda za sve“, kojeg financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

OPĆI CILJ PROJEKTA: je osigurati djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su osobe starije životne dobi i umirovljenici, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, socijalno ugrožene obitelji, osobe pod ovrhom, potrošači, zviždači, pripadnici nacionalnih manjina, civilne žrtve rata, nezaposleni, radnici i svi drugi u potrebi sukladno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći kroz aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji.

Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske županije i Varaždinske županije kroz neposredan rad s korisnicima u uredima te na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji ( Borovo, Vinkovci, Županja) i Osječko-baranjskoj županiji (Đakovo, Belišće, Bijelo Brdo) i u Varaždinskoj županiji (Sračinec, Petrijanec, Cestica)

Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj te na osnovu statistike iz prethodnih godina građanima je pružena: opća pravna informacija, pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima.

Osim aktivnosti direktnog pružanja primarne pravne pomoći. U aktivnosti projekta uključit će se volonteri te će se promovirati i jačati institut besplatne pravne pomoći kroz „Karavanu“, javne akcije, edukacije zaposlenika i volontera te nacionalnu konferenciju.

Nakon regrutacije volonteri prolaze kroz osnovnu i specijaliziranu edukaciju. U 2023. godini specijalizirane edukacije će biti na temu prijavitelji nepravilnosti – Zviždači, koju će nam održati Marko Benčić, odvjetnik u odvjetničkom društvu Porobija i Špoljarić iz Varaždina i Juraj Marinić edukacija na temu ovrhe, ovršni postupak.Bit će organizirane tri „Karavane“, na kojima će biti podijeljen promotivni materijal i bit će održani sastanci sa predstavnicima institucija i organizacija. 29.8.2023. organiziramo karavanu u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ćemo posjetiti mjesta (Mikluševci, Tompojevci, Sotin, Opatovci, Mohovo, Šarengrad, Ilok), 30.8.2023. u Osječko-baranjskoj županiji je karavana te ćemo posjetiti mjesta ( Nemetin, Sarvaš, Bijelo Brdo, Aljmaš, Dalj/Erdut), a u Varaždinskoj županiji (Sračinec, Petrijanec, Cestica). Dvije javne akcije će se održati u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu.

Projekt završava 31. prosinca 2025. godine.

Za pravnu pomoć i podršku obratite nam se:

Ured Vukovar: Ljudevita Gaja 12, 032/639333, vukovar@pzs.hr
Ured Osijek: Hrvatske Republike 43/1 , 031/779419, osijek@pzs.hr
Ured Varaždin: Graberje 33/2, 095/1160066, varaždin@pzs.hr i
Savjetovalište Varaždin: Graberje 33/2, 095/1160011, savjetovaliste.varazdin@pzs.hr

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno