2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Projekt Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar (EKO-RURAL4STEM)

Više od autora

- vl promo-

Osnovna škola Zrinskih Nuštar započela je 1. kolovoza 2022. s provedbom projekta „Jačanje STEM vještina kroz ekologiju u Osnovnoj školi Zrinskih Nuštar” (EKO-RURAL4STEM), 100% financiranog iz Financijskog mehanizma Europskoga gospodarskoga prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.Ukupna je vrijednost projekta 738.061,54 EUR (5.560.926,64 kn) i traje do travnja 2024. godine. Uz nositelja, Osnovnu školu Zrinskih Nuštar partneri na projektu su Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj, Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Odjel za elektroničke sustave Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologiju.

Projekt EKO-RURAL4STEM usmjeren je na približavanje STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima na inovativan način kroz ekologiju. Svi će sudionici, osim usavršavanja STEM vještina, povećati i svijest o važnosti zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti i utjecaju klimatskih promjena na cijeli ekosustav.

Cilj projekta je unaprijediti STEM vještine 35 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika kroz 15 edukacija kako bi STEM pristup podučavanja primjenjivali u redovnoj nastavi te izradi i provedbi programa izvannastavnih aktivnosti i radionica. Projektom je predviđeno uključivanje više od 200 djece u aktivnosti projekta kroz 7 novih izvannastavnih aktivnosti za STEM vještine, IKT, poduzetništvo i aktivno građanstvo.Osnovna škola Zrinskih Nuštar kompletno je adaptirala i opremila novim namještajem te suvremenom IKT opremom 4 multimedijske učionice. U okviru projekta nabavljeno je čak 76 novih računala, 10 prijenosnih računala, 4 pametne ploče, 2 3D pisača, 20 VR setova, 1 dron, pametni sustav za uzgoj biljaka, 17 mikroskopa, 1 teleskop, 1 meteorološka kućica, te brojna didaktička oprema i materijali za robotiku, Informatiku, Biologiju, Tehničku kulturu, Geografiju, Kemiju, a koji će unaprijediti proces podučavanja te omogućiti učenicima upoznavanje sa suvremenim tehnologijama.

Novi izvannastavni programi u području biologije, šumarstva, geografije, robotike i informatike su na raspolaganju učenicima od ove školske godine. U okviru projekta razvilo se 7 novih izvannastavnih programa („Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 1. do 4. razreda, „Informatika u posebnim odjelima” za učenike u posebnim odjelima od 5. do 8. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 1. do 4. razreda, „STEM u uzgoju biljaka” za učenike od 5. do 8. razreda, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 3. i 4. razredu, „O šumi, u šumi, za šumu” za učenike u 5. i 6. razredu, „Mladi meteorolozi” za učenike od 6. do 8. razreda).

ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU WORKING TOGETHER FOR A GREEN, COMPETITIVE AND INCLUSIVE EUROPE
OSNOVNA ŠKOLA ZRINSKIH NUŠTAR ∼ ELEMENTARY SCHOOL ZRINSKI NUŠTAR
POLJOPRIVREDNO ŠUMARSKA ŠKOLA VINKOVCI ∼ AGRICULTURAL AND FORESTRY SCHOOL VINKOVCI
CENTAR KOMPETENCIJA D.O.O. ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ ∼ COMPETENCE CENTRE LTD. FOR REASEARCH AND DEVELOPMENT
ODJEL ZA ELEKTRONIČKE SUSTAVE NORVEŠKOG SVEUČILIŠTA ZA ZNANOST I TEHNOLOGIJU ∼ DEPARTMENT OF ELECTRONIC SYSTEMS NORWEGIAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno