Nakon što je u lipnju u krugu vukovarske tvornice Borovo premijerno predstavljen projekt Ravnateljstva policije “Lily” isti je predstavljen danas i članovima Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijske koordinacije za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt koji je usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama predstavila je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije. Projekt je nazvan “Lily” po nadimku sutkinje Županijskog suda u Zagrebu koju je, prije dvadeset godina, tijekom brakorazvodne parnice dvaju supružnika koju je vodila kao sudac, ubio razjareni muškarac.

Predsjednik Povjerenstva za ravnopravnost spolova i zamjenik župana Đorđe Čurćić zahvalio je Ravnateljstvu policije što su se odlučili održati prezentaciju ovog državnog projekta na području Vukovarsko – srijemske županije, kao i članovima Povjerenstva za ravnopravnost spolova koji su podržali ovaj projekt. “Ovaj projekt nije samo preventivan i edukativan nego u sebi nosi i humanitaran karakter i posebnu priču. Naime, od prodaje startasica Lily, a koje je Borovo posebno izradilo za ovu prigodu dvadeset kuna odlazi u humanitarne svrhe, odnosno za sigurnu kuću Vukovarsko – srijemske županije.”, rekao je Čurćić.

“Novi nacionalni multimodularni preventivni projekt „Lily“ Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren je na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti.”, istaknula je ovom prigodom Sandra Veber rekavši kako je prošle godine od bliskih intimnih partnera smrtno je stradalo osam žena, a u prvih šest mjeseci ove godine četiri žene smrtno su stradale od strane svoga partnera.

“Kada je riječ o području Vukovarsko – srijemske županije situacija je dobra, jer ne bilježimo niti jednu smrtno stradalu ženu. Upravo nam je cilj da tako ovdje i ostane, ali i da na području cijele Republike Hrvatske bude što manje žrtava obiteljskog nasilja.”, zaključila je Veber.

Prikazan je i kraći film koji je nastao na premijeri predstavljanja projekta u tvornici Borovo i koji također nedvojbeno i izričito poručuje kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu i žrtve i svjedoci da prijave nasilje.