Područna škola Marinci OŠ Zrinskih u Nuštru sa svojim je projektom bila među najuspješnijima na 12. natječaju Nacionalne smotre turističke kulture 2019. održane pod visokim pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora (Hvar, 18. – 20. listopada 2019.).

Natječaju je cilj potaknuti učenike da osvijeste i nauče što više o ulozi baštine, kulturnih i prirodnih vrednota svoga zavičaja i domovine te u svemu tome prepoznaju turistički potencijal, a tema je bila “Kako su se liječili naši stari”. “Ovom mišlju vodili smo se pri planiranju, provođenju i evaluiranju našega cjelogodišnjeg projekta „Slika moga zavičaja“. Naš trud prepoznat je i pozvani smo kao jedna od pet osnovnih škola koje su imale čast predstaviti svoj projekt na Smotri Turističke kulture na otoku Hvaru, koja je ove godine okupila zavidan broj prijava pa je tim veća čast što je naš projekt među pet najupečatljivijih iz cijele Hrvatske”, ističu učiteljice Nevenka Škrabo i Marija Lesandrić.

Mali Marinčani dobili su priznanje „Škola prijatelj baštine i turizma“ za dugogodišnji kreativan i inovativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja, a nagrađeni su i trodnevnim boravkom na Hvaru za autore, odnosno predstavnike projektnih timova. “Uvidjevši koliko je učenicima bilo zanimljivo istraživati, odlučile smo naša saznanja i otkrića pretvoriti u stihove i stvoriti zbirku pjesama za male, ali i one starije čitatelje, koje će zasigurno podsjetiti na djetinjstvo i sve “bakine metode liječenja”. Sve pjesmice, kao i ilustracije, rad su učenika drugog i trećeg razreda, a zajedničkim snagama stvorili smo materijalni trag koji ima duhovnu, kulturnu, tradicijsku i turističku vrijednost. Razvijajući kod učenika empatiju, odlučili smo svaku pjesmicu pročitati i tako stvoriti i zvučnu knjigu”, ističu Nevenka Škrabo i Marija Lesandrić.