U ovo vrijeme prije godinu dana potpisani su ugovori s izvođačima radova na gradnji i opremanju bioekološko-edukacijskog centra Virovi kod Otoka, a koji se gradi u sklopu projekta Vrata Spačvanskog bazena, vrijednog 25 milijuna kuna. Značajan je podatak da od tog iznosa EU osigurava 19 milijuna kuna.

Centar je predviđen kao receptivna točka za prezentaciju i degustaciju domaćih proizvoda, s ugostiteljskim sadržajem i smještajnim kapacitetima, te wellness zonom i vanjskim bazenom. Kao dodatni sadržaj pružat će usluge vožnje solarnim brodom, najam čamaca, kanua, kajaka po rječici Virovi, najam bicikala za vožnju po Spačvanskom šumskom bazenu. Sada su već uređene poučne šetnice i biciklističke staze kroz šumu, a tijekom ljeta u ponudi će biti i ostale usluge vožnje brodom i najma.

Nositelj projekta je Grad Otok, a partneri su Otočka razvojna agencija, koja je i pripremila projekt, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i udruga Zeleni Osijek. U završnoj je fazi izgradnja centra za posjetitelje kao središnja i polazišna točka za sve druge sadržaje. Osim turističkog dijela, centar ima i informacijsko-edukacijski dio s multimedijskom dvoranom opremljenom najnovijom tehnologijom za prikaz prirode kroz proširenu stvarnost. Cijeli projekt odvija se na području zaštićenog krajolika Virovi i posebnog šumskog rezervata Lože, što mu daje dodatnu ljepotu i atraktivnost.

Krajnji je cilj projekta, uz zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, obogatiti turističku ponudu grada i uključiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva u turističku ponudu kontinentalne Hrvatske.