5 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Projektne aktivnosti cvelferskih općina Drenovci, Gunja i Vrbanja

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Župan Božo Galić sa suradnicima, izvjestili su iz Županijske uprave, jučer je posjetio cvelferske općine Drenovci, Gunja i Vrbanja

U Drenovcima s načelnikom Jakšom Šestićem tema razgovora, između ostaloga, bile su i projektne aktivnosti vezane u Centar za preradu GMO free soja, cestogradnju, Svetište Šumanovci, školu, starački dom, Muzej Cvelferije i Muzej poplave.

“U tijeku su brojni projekti na području naše općine, a do kraja 6 mjeseca imati ćemo projektnu dokumentaciju za izgradnju Muzeja poplave u Račinovcima. Za Muzej Cvelferije u Drenovcima imamo građevinsku dozvolu, a vrijednost ovoga projekta je 32, 5 milijuna kuna”, istaknuo je načelnik Šestić naglasivši kako su prioritet projekti koji nose radna mjesta za ostanak mladih. Takav je projekt i Centar za preradu GMO free soje prvi takav u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 1.402.940,00 kuna od čega je bespovratnih 1.192.499,00 kuna. Nositelj projekta je VSŽ, partner je Općina Drenovci, a suradnik Razvojna agencija VSŽ.

Kako se u Drenovcima moglo čuti od Josipa Kuterovca, voditelja Vodnogospodarske ispostave za Mali sliv “Biđ – Bosut” Hrvatskih voda, na području općine provode se dva kapitalna projekta: modernizacija savskog nasipa i Crpna stanica Teča.

Župan Galić sa suradnicima i domaćinima posjetio je i svetište Gospe Šumanovačke gdje su u tijeku radovi na obnovi svetišta.

U općini Gunja predstavnicima Županije domaćin je bio načelnik Ante Gutić. Razgovaralo se o aktualnim projektima i problemima s provedbom u aktualnoj situaciji, a riječ je o sufinanciranju poludnevnog boravka DOI „Zvjezdice“, projektu „Novo ruho Šumanovaca“/ solarna elektrana, projektu asfaltiranja dijela ceste iz kružnog toka te Lovačkom domu u Gunji. Tema je bila i projekt „Izgradnja infrastrukture u gospodarskoj zoni „Velebit“ ukupne vrijednosti 18.999.998,00 kuna s ciljem održivog gospodarskog rasta i razvoja. Početak provedbe predviđen je u siječnju 2021. godine.

“U tijeku je rekonstrukcija nogostupa u glavnoj ulici u vrijednosti 500.000,00 kuna, a asfaltirana je Hrastova ulica u vrijednosti 850.000,00 kuna, te je s bespovratnim sredstvima u 100 postotnom iznosu opremljen Društveni dom u Gunji s multimedijalnom opremom u vrijednosti 195.000,00 kuna”, istaknuo je načelnik Gutić.

O projektima koji se provode ili planiraju riječi je bilo i u općini Vrbnja, a predstavili su ih načelnik Velimir Redl i njegova zamjenica Gracijela Stiba.

“Trenutačno radimo Plan razvoja naše županije te nam je namjera bila saslušati koji su projekti u pripremi i koji se projekti provode na području ovih naših cvelferskih kako bi se uskladio Plan razvoja i pratila njihova realizacija. Također, ovaj naš najnerazvijeniji dio županije sada ima veliku priliku za financiranje projekata kroz novi Program oporavka Europske unije i na tome trebamo zajedno raditi”, istaknuo je za posjeta Cvelferiji župan Božo Galić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno