8 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Projektom osigurano 11 fotonaponskih elektrana u Andrijaševcima, Starim Jankovcima i Privlaci

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Općina Privlaka u novouređenoj knjižnici ugostila je završnu konferenciju projekta Sunčani krovovi u Općini Andrijaševci, Općini Stari Jankovci i Općini Privlaka koji je proveden zahvaljujući vladama Islanda, Norveške i Lihtenštajna, Vladi RH i resornom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Nositelj projekta je Općina Andrijaševci, a partneri na projektu su Općina Stari Jankovci i Općina Privlaka.

Navedeni projekt obuhvaća 11 fotonaponskih elektrana na objektima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Ukupna vrijednost projekta na području sve tri općine je 286 tisuća eura, dok je vrijednost fotonaponske elektrane na području Privlake 55 tisuća eura.

„Na području naše općine postavili smo fotonaponsku elektranu na dječji vrtić. Korisnost fotonaponske elektrane za nas je što će potreba za električnom energiju biti u cijelosti zadovoljena. Fotonaponska elektrana ide u pravcu očuvanja okoliša i smanjenju CO2 i provođenju projekata Energije i Klimatskih promjena na području Hrvatske i u konačni EU”, izjavio je načelnik Općine Privlaka Darko Galić.

Fotonaposnke elektrane postavile su i općine Andrijaševci i Stari Jankovci i to svaka po pet.

Korisnost ovog projekta ogromna je za Privlaku, od zaštite okoliša, smanjenja troškova općinskog proračuna, a oslobođena sredstva kroz fotonaponsku elektranu Općina Privlaka će preusmjeriti za ostale potrebe dječjeg vrtića.


„Moram se još jednom zahvaliti vladama Islanda, Norveške i Lihtenštajna, Vladi RH, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Energetskom institutu Hrvoje Požar i svim partnerima na ovom projektu. Vlade Islanda, Norveške i Lihtenštajna sufinanciraju ovaj projekt s 85 posto i ta sredstva su bespovratna, a ostalih 15 posto su nacionalna sredstva Vlade RH i resornog ministarstva i jedinica lokalne samouprave”, dodaje načelnik Privlake.

Ukupan instalirani kapacitet 11 fotonaponskih elektrana je 150 kilovata, a bilo je nekoliko ciljeva projekta. Prije svega povećanje proizvodnja električne energije iz sunčeve energije, smanjenje CO2, povećanje znanja i svijesti javnosti o mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, kako utjecati na smanjenje zagađenja okoliša te kako očuvati okoliš, a jedan od ciljeva bio je i smanjenje troškova električne energije te osiguranje nesmetanog izvora opskrbom električnom energijom.

„Želimo predstaviti sve što je napravljeno na ovom projektu, što je planirano i realizirano i još jednom dati na važnosti ovom projektu te prezentirati javnosti mogućnosti obnovljivih izvora i barem malo utjecati na žitelje ovih općina, nositelje javnih funkcija i gospodarstvenike te ih potaknuti na korištenje obnovljivih izvora energije”, istaknula je Marijana Lončar, voditeljica projekta.

Suradnju između 3 općine u našoj županiji podržao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„Odlična suradnja Privlake, Starih Jankovaca i Andrijaševaca. Živimo u vremenu kada su „in” i kada su nužnost obnovljivi izvori energije. 11 elektrana u ove tri općine gotovo na svim društvenim zgradama pokazatelj su kako to treba funkcionirati i na neki način put suradnje općinama, kako u energetskom smislu, tako to može biti preteča i za puno drugih stvari. Čestitam načelnicima, općinama i zahvaljujem ljudima iz fonda na pomoći da i u VSŽ dosegnemo visoku razinu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora”, zaključio je župan Dekanić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno